RUSIA ARE DE ÎNAPOIAT ȘI CELE 200 TONE AUR ALE PERIOADEI ANTONESCU, FURATE DUPĂ 1947

Potrivit unui proiect inițiat de Liviu Dragnea și de senatorul Șerban Nicolae, Banca Națională a Rumîniei este obligată să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută la Londra, în Banca Angliei.

Social-democrații susțin că nu se justifică plata unor comisioane pentru custodia aurului în străinătate, în condițiile în care Rumînia a atins standardul de economie de piață funcțională. Proiectul de lege inițiat la Senat modifică Legea 312/2004 privind statutul BNR. La capitolul rezerve, proiectul introduce un nou alineat, care limitează sever posibilitatea ca Banca Centrală să mai țină aurul în afara țării.

Custodia AURULUI costă, nu aduce dobînzi

”Din rezerva constituită, Banca Națională a Rumîniei poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a Rumîniei în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, se arată în proiectul semnat de Dragnea și Șerban.

Declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu din urmă cu peste doi ani:

Rezerva de aur a Rumîniei s’a menținut în ultimii ani la 103,7 tone, cu o valoare estimată de 3,84 miliarde de euro la sfîrșitul lui 2018. Oficialii BNR au declarat, de’a lungul timpului, că aurul Rumîniei, este păstrat la Londra pentru a oferi credibilitate țării.

”(…) aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezerva internațională, nu e rezerva internă. Toată rezerva internațională a unei țări se ține în exterior, că de’aia se numește rezervă internațională.”

Peste 60 de tone ar trebui repatriate

În expunerea de motive la acest proiect de lege, inițiatorii estimează că 65% din aurul țării se află în străinătate. Dacă plasamentele externe sunt limitate la 5%, BNR ar trebui să repatrieze peste 60 de tone de aur. În ultimii ani mai multe țări și’au repatriat, măcar parțial, rezervele de aur. Olanda a adus, în 2014, peste 122 de tone din aurul ținut la New York.

Germania a repatriat peste 530 de tone din plasamentele la New York și Paris în perioada 2013-2016 și plănuiește continuarea procesului. Banca centrală a Ungariei a anunțat, în primăvara anului trecut, că va aduce în țară cele trei tone de aur ținute la Londra, adică întreaga rezervă. Ulterior, Ungaria a început să cumpere aur și a crescut de 10 ori deținerile pînă în toamna lui 2018 la 31,5 tone.

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR:

”Mai bine să nu faci operaţiuni cu aur… Aurul Rumîniei trebuie să fie cît mai bine protejat. Rezervele Rumîniei sînt plasate astfel încît ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decît cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într’o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru Rumînia e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine.”

Oare nu ar fi timpul să cerem și aurul rușilor?

Asta dacă tot ținem atît de mult să aducem aurul Rumîniei în țară…

ÎN 1947 SOVIETICII AU FURAT DIN RUMÎNIA, TEZAURUL LUI ANTONESCU DE 200 DE TONE DE AUR

Nu vorbim aici de Tezaurul de 93 de tone trimis de Rumînia la Moscova în 1916.

Citește aici despre Tezaurul Rumîniei de la Moscova:

ADEVĂRUL DESPRE TEZAURUL ROMÂNESC DE LA MOSCOVA

Acum 74 de ani, la 16 ianuarie 1945 se semna Convenția de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de Rumînia Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari).

Este vorba despre Convenția economică ”asupra mărfurilor pe care Rumînia urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către Rumînia Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic”.

Plata s’a făcut, teoretic, în bunuri. Practiv însă, sovieticii au mai luat ceva din Rumînia:

Tezaurul mareșalului Antonescu, 200 de tone de aur – despre care nu se vorbește nimic oficial.

Generalul Emil Străinu susţine că Uniunea Sovietică a luat din ţara noastră, în 1947, aproape 200 de tone de aur, care erau ascunse în peştera de la Tismana.

Din Rumînia toţi iau şi apoi ”uită” să dea înapoi ce’au luat.

Nu doar Germania, Irakul, Mongolia, Cuba, Libia sau Siria au datorii de miliarde la noi. După ce au refuzat să ne înapoieze tezaurul trimis în 1916 la Moscova pentru a fi ferit de trupele germane, se pare că ruşii au plecat din Rumînia cu 200 de tone de aur şi după cel de’al doilea război mondial!

E vorba despre tezaurul Băncii Naţionale, aşa cum l’a lăsat mareşalul Antonescu în anul 1944.

În 1939, cînd a început al Doilea Război Mondial, Rumînia s’a aliat cu Germania. Mareşalul Ion Antonescu a încheiat un pact cu Hitler, iar ţara noastră a început să vîndă statului nazist diferite produse contra aur.

În urma acestui comerţ, rezerva de metal preţios a Băncii Naţionale a Rumîniei a ajuns, în 1944, la 244,9 tone, cea mai mare din istoria ţării. În acel an, de frica invaziei sovietice, tezaurul Rumîniei a fost ascuns într’o grotă de lîngă Mănăstirea Tismana (judeţul Gorj) şi nu s’a mai vorbit de el.

SOVIETICII AU FURAT DIN RUMÎNIA, ÎN 1947, TEZAURUL LUI ANTONESCU: 200 DE TONE DE AUR

O referire la uriaşa rezervă a reapărut în presa vremii abia în februarie 1947, cînd aurul a fost luat de la Tismana şi adus înapoi la Bucureşti, sub supravegherea armatei sovietice. După această dată s’a aşternut tăcerea pînă în 1953, cînd Banca Naţională a raportat că rezerva de aur a Rumîniei era de 53,1 tone.

Faţă de 1947, aveam un minus de 191,8 tone!

Unde a dispărut acest aur?

Nu există o poziţie oficială, dar unii istorici presupun că tezaurul ar fi fost luat de ruşi, ca plată a datoriei de război.

Potrivit acordului sovieto-rumîn pentru pagubele de război, Rumînia a fost obligată să plătească URSS 300 milioane $, adică 50 milioane $ anual timp de 6 ani, în produse petroliere, cherestea, vite, grâne, vase maritime şi fluviale, material mecanic şi feroviar.

Nu se vorbeşte însă nimic despre lingourile de aur.

Surse din Ministerul de Externe susţin că acel tezaur a fost luat în custodie de Moscova, adică în păstrare cu de’a sila. Prin urmare, Rumînia ar trebui să revendice nu numai tezaurul trimis în Rusia în 1916, pentru a fi ferit de trupele germane, ci şi pe cel luat de Moscova după cel de’al doilea război mondial.

În 1944, Rumînia era de două ori mai bogată în aur decît azi.

De la al Doilea Război Mondial, cantitatea de aur deţinută şi raportată de Banca Naţională a Rumîniei a avut următoarea fluctuaţie:

1944: 244,9 tone;

1953: 53,1 tone;

1969: 111 tone;

1972: 64,4 tone;

1979: 110 tone;

1985: 118,7 tone;

1990: 67 tone;

1997: 93,4 tone;

2008: 107 tone;

2010 (iunie) : 103,7 tone.

Rezerva de aur a Rumîniei, aflată în administrarea Băncii Naţionale a fost la sfîrşitul anului trecut de 103,7 tone. De altfel, rezerva de aur a rămas, din punct de vedere cantitativ, aproximativ la acelaşi nivel, de 18 ani.

Desigur, valoric vorbind, rezerva de aur a înregistrat fluctuaţii influenţate de preţul aurului pe piaţa internaţională.

Citește și:    DESPRE AUR ȘI BOGĂȚIILE FURATE DIN ROMÂNIA

Sursă:  Volumul ”Exerciţii de magie”, semnat de generalul de brigadă Emil Străinu şi apărut la Editura TRIUMF,  Profit.ro, newsteam.ro

Pelasgii‬  Geții‬   Geția   Dacii‬   Dacia‬  ‪Daco-geți   Vatra Stră-Română   ROMANIA

Publicitate

12 gânduri despre &8222;RUSIA ARE DE ÎNAPOIAT ȘI CELE 200 TONE AUR ALE PERIOADEI ANTONESCU, FURATE DUPĂ 1947&8221;

 1. Pingback: Stalinişti, nazişti, orto-kiri-putinişti, papa (l) işti cu tot neamul vostru nenăscut din nou, din Sămânţa învăţăturii, ordinii, rânduielii- bibliei lui Dumnezeu (Luca 8/11), de ce nu credeţi că pământul va fi moştenit de cei blânzi (Ma

 2. Pingback: CINE AU FOST GEȚII ȘI CINE AU FOST ”DACII” ? | Vatra Stră-Rumînă

 3. Pingback: CE A CÎȘTIGAT ȘI CE A PIERDUT RUMÎNIA DIN ALIANȚA CU GERMANIA NAZISTĂ SAU DIN CEA CU URSS ? | Vatra Stră-Rumînă

 4. Pingback: RUSIA A FOST UN STAT AGRESOR ÎN TOATĂ ISTORIA SA | Vatra Stră-Rumînă

 5. la fel cum banuiesti ca rusii au furat tezaurul in 1947, la fel de bine putea si Regele Mihai sa-l jefuiasca, pentru ca el avea cheile BNR-ului si Armata Romana era subordonata Regelui nu bolsevicilor. Aurul a fost dus la BNR de la Tismana in Bucuresti la BNR si cheltuit dupa 1948 de bolsevici pe Sov-romuri.

  Apreciază

  • Sovrom-urile, au fost societăți mixte rumîno-sovietice înființate în 1945 în urma unui acord între România și Uniunea Sovietică, semnat la Moscova pe 8 mai 1945, cu scopul oficial de a gestiona recuperarea datoriilor Rumîniei față de Uniunea Sovietică (vezi Tratatele de pace de la Paris, 1947). Sovrom-urile au funcționat până în 1956, când au fost dizolvate, pentru că nu au adus niciun beneficu Rumîniei, ci doar Uniunii sovietice.

   Apreciază

 6. TEzaurul NU a fost furat de rusi in 1947 ci a fost CHELTUIT de bolsevicii din Romania pe SOV-ROMURI pentru a exploata Romania de resurse, grane petrol, uraniu, carbune, etc. De aceea in 1953 s-a raportat un Tezaur asa de mic! a fost Cheltuit

  Apreciază

  • Ce dovezi ai că nu a fost furat direct de ruși și scoase cele 200 de tone din țară. Apoi ce dovezi ai că rumînii au vândut aurul? Sovrom-urile, au fost societăți mixte rumîno-sovietice înființate în 1945 în urma unui acord între România și Uniunea Sovietică, semnat la Moscova pe 8 mai 1945, cu scopul oficial de a gestiona recuperarea datoriilor Rumîniei față de Uniunea Sovietică (vezi Tratatele de pace de la Paris, 1947). Sovrom-urile au funcționat până în 1956, când au fost dizolvate, pentru că nu au adus niciun beneficu Rumîniei, ci doar Uniunii sovietice.

   Apreciază

   • Dovezile pentru ca tezaurul a fost furat au fost dosarele arhivate de tatal meu in 1953 cand in Securitate au fost efectuate doua operatiuni pentru stergerea urmelor furtului tezaurului.
    Prima operatiune o reprezenta cea de eliminare a martorilor in care angajatii BNR care au fost de fata la furtul tezaurului au fost trimisi la Poarta Alba si lichidati.
    A doua operatiune o repezinta cea de falsificare de acte pe tezaur care astazi sunt expuse la muzeul de la Tismana de BOR si de Mugur Isarescu ca sa sterga urmele furtului dupa ce au trecut tezaurul la despagubiri de razboi.
    In timpul primei operatiuni tatal meu ca sef birou informatii in Securitate a obtinut declaratiile angajatilor BNR care au fost arhivate intr-un joc dublu al spiionilor pe o retea de ofiteri care pe toata perioada anilor 50 a arhivat dovezi si probe pe furturile sovieticilor din Romania.
    In 1990 la ordinul direct al presedintelui Ion Iliescu a fost santaj si dosarele au fost furate din arhivele Securitatii. Dosarele cuprindeau declaratiile scrise de mana lae angajatilor BNR care au fost de fata la furtul tezaurului in care a luat in considerare ca sa surprinda toate aspectele din mai multe pozitii din teren ca sa nu scape nici un detaliu. Furtul era descris in detaliu din care nu a scapat nici macar un singur aspect. Dosarul de sef in Securitate al tatalui meu a fost aranjat in iunie 1990 in santajuri si in amenintari grele .
    Dupa procesul cu Basescu am avut amenintari cu moartea in familie ca sa pastrez tacerea pe tot ce stiu de la tatal meu si sa nu mai postez pe subiecte despre anii 50. Am avut toate actele de la el confiscate , toate fotografiile confiscate inclusiv fotografii cu sefi din Securitate care nu exista oficial nici astazi la CNSAS. Am fost batut ca sa pastrez tacerea si am avut amenintari cu moartea pentru ca vin si dupa o declaratie in fata presei.
    Inca ceva… De ce nu spuneti nici un cuvant despre furtul tezaurului de la Izverna de catre Yves Cousteau si Petre Roman?

    Apreciază

 7. Pingback: ADEVĂRUL DESPRE TEZAURUL ROMÂNESC DE LA MOSCOVA | Vatra Stră-Rumînă

 8. In jocul spionilor din anii 50 sefii Securitatii au fost pacaliti si mai tarziu s-au prins si pentru asta au incercat o alta operatiune de compromitere pentru anularea integritatii tatalui meu cand l-au arestat sub falsa acuzatie de furt de dosare pentru CIA intr-o inscenare murdara. Incepuse anchetele in secrte pe furtuile din despagubiri in care din 10 garnituri de tren cu grau doar o singura garnitura de grau era inregistrata si dupa eliberare a fost omorat unul din fratii mei din gemeni. Dupa moartea acestui copil si dupa ce a scapat de executie a intrat in colimatorul unei echipe de securisti din Frumusita- gasiti pe tot internetul cine erau securistii din Frumusita- din care a scapat doar cu trei demisii pana la acceptare. Dosarul i-a fost aranjat la ordin prezidential si toate dosarele au fost furate si imi e frica sa spun cine e autorul furturilor… Vezi ca mai e si tezaurul din Izverna….furat de Petre Roman si de francezi….

  Apreciază

 9. In anii 50 o retea de ofiteri a reusit sa obtina declaratiile angajatilor BNR care au fost de fata la furtul tezaurului de catre armata sovietica si au fost arhivate in secret . Declaratiile erau scrise de mana si s-a pus problema surprinderii furtului din mai multe pozitii ca sa nu scape nici un detaliu , ca o expunere in spatiu a furtului. Dosarul a fost furat in santajuri si in amenintari pe fostii ofiteri cu dosarul de santaj pe masa, cu dosare de ofiteri aranjate ca sa nu se stie de existenta acestor dosare. Ce vedeti in muzeul lui Isarescu din Tismana reprezinta acte falsificate intr-o operatiune comuna Securitate-PCR de stergere a furtului tezaurului. Au fost santajari pe tatal meu pt pastrarea secretului existentei acestor dosare si am fost batut cu zeci de pumni in cap pana am vazut puncte negre in fata ochilor. Reteaua de ofiteri s-a ocupat pe toata perioada anilor 50 cu arhivari de probe si de dosare pe furturile sovieticilor si pe alte subiecte sensibile.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s