Pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sînziene, este sărbătorită în Rumînia, dar și în străinătate Ziua Universală a Iei Rumînești. Acest brand rumînesc își face singur reclamă prin însăși originalitatea, simplitatea și frumusețea sa, atrăgînd tot mai multe celebrități.
Regina Maria
Piesa principală a costumului popular rumînesc este iia, termenul fiind atribuit doar cămășii femeiești. Inițial, iile erau confecționate din pînză de in sau cînepă, iar mai tîrziu din mătase și bumbac.
Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cînepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic. Sub braț, cămașa este prevăzută cu așa numita ”pavă’, care oferă comoditate în timpul mișcării.
Maria Tănase
Iia populară este, în fapt, o cămașă tradițională rumînească de sărbătoare, confecționată din pînză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mîneci și la gît. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pînză, tăiat rotund în jurul gîtului și întărit cu șnur răsucit. Mînecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cît și la încheieturile mîinilor.
Inna
Tehnica decorării iei s’a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Partea din față a cămășii este și ea brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci.
Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.
Regina Maria
În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port rumînesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele Rumîniei, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mîndrie costumul popular în diferite momente.
Pe de altă parte, ia a atras atenția artiștilor, fiind imortalizată de pictorul francez Henri Matisse în mai multe tablouri, unul dintre ele
”La blouse roumaine” (1940)
fiind expus la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris.
Un alt pictor român de origine evreiască, Constantin Daniel Rosenthal, a imortalizat’o pe Maria Rosetti, în ”Rumînia revoluționară”, purtând atât ie, cît și năframă.
Iia rumînească apare și în tablourile semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Șirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiață ș.a.
Iia rumînească a fost, deopotrivă, sursă de inspirație pentru creația vestimentară a unor celebri designeri precum Yves Saint Laurent, care a creat, în 1981, o întreagă colecție intitulată ”La blouse roumaine”, urmat Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford, care a reinterpretat ia din zona Sibiu, cu broderii negre specifice zonei, și care a apărut în numărul american al revistei ”Vogue”, în martie 2012, purtată de cîntăreața Adele, notează Agerpres. Apoi au fost Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Anna Sui sau Philippe Guilet.
Comunitatea online ”La Blouse Roumaine”, a propus ia — bluza tradițională rumînească — ca brand de țară și a organizat, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sînziene, prima Zi Universală a Iei.
Nadia
Prezentăm în continuare peste 40 de celebrități cărora le’au plăcut sau le place să poarte Ia, bluza tradițională rumînească.
Trupa de muzica suedeză ABBA
Angelina Jolie
Angelina Jolie
Ali MacGraw
Sophia Loren
Raquel Welch
Camila Alves, fotomodel, căsătorită cu actorul Matthew McConaughey
Taylor Swift
Jennifer Garner
Emma Watson
Giulia Nahmany
Halle Berry
Emma Stone
Emma Stone
Rita Wilson
Kate Moss
Lana del Rey
Katie Holmes
Katie Holmes
Kate Beckinsale în ”Van Helsing”
Jackie Chan, luptător de arte marțiale (Hong Kong) și Ziyi Zhang, actriță chineză.
Karen Allen în ”Indiana Jones”
Kourtney Khardashian
Rhizlaine El Cohen în ”Frumoasa adormita” serial TV, regizat de Catherine Breillat
Helen Mirren
Katie Holmes
Anne Hathaway
Brigitte Bardot
Liv Taylor
Actrița americană Anna Chlumsky în filmul ”Fata mea”
Nicole Kidman
Jane Birkin
Khloe Khardashian
Alexa Chung
Penelope Cruz
Cântărețul american Shaggy și soția sa
Sharon Stone
Selma Blair
Kirsten Dunst
Camilla Belle
Adele
Demi Lovato
Gisele Bundchen
Andreea Esca
Citiți și: ATLASUL FRUMUSEȚII: PORTRETE DE FEMEI FRUMOASE ÎN ȚĂRI DIN ÎNTREAGA LUME
Vatra Stră-Română Dacii Geții Pelasgii Dacia ROMANIA
Pingback: PORTUL POPULAR GETO-RUMÎNESC SFIDEAZĂ MILENIILE | Vatra Stră-Rumînă
Mă bucur că am găsit în sfârșit un loc în care se scrie corect românește „iie”, „iiei”, etc.!!
ApreciazăApreciază
Pingback: ISTORIA AUTOSTRĂZILOR CARPAȚILOR | Vatra Stră-Rumînă
Iia poate fi considerata iconica pentru ceea ce numim noi astazi design in general. Asta deoarece iia reprezinta o ingemanare superba intre frumos si functional.
Legandu-ma de aspectul caruia i s-a acordat mai putina atentie si anume acela al functionalitatii, as spune ca iia, in primul rand, a fost construita pentru a fi foarte functionala. Functia ei, in afara de aceea de a imbraca, este mai ales aceea de a putea fi foarte rapid si lejer dezbracata. 🙂 Nu, nu glumesc! Dezbracata in sensul de descoperirea umarului si mai ales a sanului. Este o piesa de vestimentatie in principal rezervata mamelor. Barbatii, femeile batrane si fetele nemaritate purtau camasi. Mamele purtau iia pentru ca aceasta le permite rapid si lejer, dupa cum spuneam, sa descopere sanul si sa alapteze. Carevasazica se poate spune ca aparitia si existenta iiei este foarte strans si in primul rand legata de actiunea de a alapta… Ceea ce inseamna oare ca iia vine de la inceputurile inceputurilor?…
Superb ilustrat articolul!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pingback: IA, UN BRAND ROMÂNESC RĂSPÂNDIT ÎN TOATĂ LUMEA DE CELEBRITĂȚI -