GEȚII DE LA MAREA BALTICĂ – LITUANIENII

Conform celor de mai jos, teoria imigraționistă a lui Roesler, despre originea românilor doar la sudul Dunării devine și mai bombastică, întărind o altă afirmație a lui Herodot care afirma că ”geții poartă multe nume și trăiesc în multe țări”. Această afirmație este susținută de multitudinea etnonimelor eurasiatice care poartă rădăcina ge=get, indicând conform arhaicei limbi europene împământenirea acestor locuitori sau mergând mai adânc în timp, chiar originea lor din aceste locuri

Așadar, originea micului popor lituanian care avea sa joace un rol important în istoria Poloniei și a imperiului său, a preocupat o serie de cronicari și cercetători. Stăpânind o țară destul de mare, cavalerii lituanieni au format esența războinicei nobilimii polone, delimitându’se totusi, de ceilalti nobili, atât prin cultura pe care o posedau și spiritul războinic înnăscut, cât si prin aceea ca se considerau urmașii unui popor nobil.

Vechii samo-geți (vlahii) s’au retras puțin câte puțin din fața invadatorilor, creând un stat puternic de tip militar, care nu a scăpat totuși de influențele baltice.

În anul 1571, Joachim Cureus  afirma că prusienii provin dintr’o rădăcină comună din Carpati.

Polonezul Stanislas Sarnicki afirma și el că lituanienii sunt romani. Tema originii lituaniene este reluată în anul 1632 de Fridericus Menius, care, la rândul său, combate originea romană a lituanienilor, prusienilor si livonienilor, în favoarea unei origini valahice. Asta ar fi însemnat încă de pe atunci o diferențiere clară între ”latinii” de la Roma și geții carpato-dunăreni.

Dar să vedem ce spun unii cronicari:

Iată ce ne spune Peucer:

”Așadar, valahii au stat retrași atât timp cât au ascultat în liniște de împărații Constantinopolului și, dimpotrivă, au iesit la lumină când, mărindu’și numărul prin alăturarea cu sarmații, și stârniți de către aceștia, au început să se opună imperiului.”

Sarmații

Să nu uitam ca sarmații, triburi de origine getica, nu s’au împăcat niciodată cu ideea cuceririi de către romani a unei părți din SarmoGeția (Sarmația lat.). La mai bine de 1000 de ani de la cucerirea unei părți din SarmoGeția, numită de romani Dacia, sarmo-geții (sarmații) îi considerau pe bizantini, urmașii direcți ai romanilor, deci dușmani neîmpăcați.

”Iar ca acești valahi împreuna cu șefii sarmați au umplut de’a valma, prin noi colonisti, Lituania si de acolo Livonia si Borusia vecină, ne stau marturie vestigiile limbii celei vechi…” afirma același Peucer.

La rândul său, Joachim Cureus scrie:

”…Locuiau într’adevăăr cândva, în Prusia, populații, și sunt până acum relicve ale lor – care se foloseau de o limbă cu totul deosebită de cea benetă sau sclavonă, precum și de livoniană în multe privințe…”.

Oricum, Cureus afirmă că aceaste populații ”au migrat din Valahia în aceste regiuni nordice golite atunci de slavi care s’au raspandit ei înșiși în Germania si Polonia…”.

Prima migrație a valahilor are loc prin 430 din pricina hunilor lui Atila. Condusi de oameni intelepti, valahii s’au retras din fata hunilor, ocolindu’i și ocupând teritoriile pe care acestia deja le abandonaseră. În felul acesta, s’a ajuns la paradoxul ca ei să fie și în fața și în spatele cotropitorilor. Multi istorici s’au întrebat de ce, dispunând de o tehnică militară deosebită și fiind în număr foarte mare, valahii nu s’au opus hunilor. S’au retras ei de frică? Categoric nu. Valahii s’au dat deoparte din fata hunilor, făcându’le loc acestora, pentru a se răzbuna pe romani, pentru a permite hunilor devastarea Imperiului Roman.

”S’au retras mai târziu în regiunile vecine ale Budinilor, pe care în parte, înșiși hunii le stăpânisera cândva – și care astăzi se numesc Moscovia, Rusia, Podolia și Polonia…”

Încercând să arate originea romană a lituanienilor,  Menius  arată că însăși denumirea țării vine nu de la l`Italai, ci de la lituos, niste buciume făcute de valahi din scoarța copacilor…

Citiți și: ADEVĂRATA OBÂRȘIE A POPORULUI ROMÂN NU ESTE CEA SUSȚINUTĂ DE ”OFICIALI”

sau: PRUSACII ERAU URMAȘII SAMO-GEȚILOR

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgi i‬ Dacia‬ ROMANIA‬

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s