Cine este personajul care a dat 105.000 Euro pe steagul lui Avram Iancu deținut de Vadim Tudor și licitat după moartea lui?
Omul de afaceri Adrian Thiess, co-proprietarul cotidianului Puterea, şi care și’a anunţat recent intenţia de a candida la Primăria Bucureștiului a declarat joi, pentru AGERPRES, că a cumpărat drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu – achiziția fiind ”un efort a 20 – 25 de persoane” – și că intenționează să expună acest obiect în mai multe orașe din țară. Fostul elev al lui Klaus Iohannis în timpul liceului, Adrian Thiess a cumpărat, miercuri seara, la licitație, drapelul lui Avram Iancu. Este vorba de drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, considerat o raritate absolută, care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.
”Nu l’am licitat eu pentru mine personal. Împreună cu prieteni, parteneri de afaceri, amici am considerat că este un bun național. Este vorba despre cel mai mare erou național al românilor din Transilvania”, a afirmat Thiess.
Drapelul de luptă a fost de departe cel mai dorit și cel mai licitat obiect, care a fost achiziționat în urma unei oferte online. Dar, pentru achiziționarea obiectului istoric a venit la București un grup de persoane din comuna Horea (Alba), alături de viceprimarul localității, toți îmbrăcați în port popular.
Lupta pentru drapel a fost extrem de strânsă între licitatorii prezenți la Palatul Cesianu Racoviță din București, sediul Artmark, și persoane care au licitat online, fără a’și dezvălui identitatea. Printre cei care au licitat pentru drapel s’au aflat și reprezentanții lui Gigi Becali, dar și ai Primăriei Cluj-Napoca.
„A fost dureros. M’am dus până la 15.000 de euro. Atât am putut”, a spus Corneliu Olar, din partea comunității din Ardeal, prezent la licitație. „Poate că și noi am ajutat prin ținuta noastră și prin prezența noastră și a crescut prețul”, a continuat el, adăugând că pentru comunitatea moților drapelul „valorează mai mult decât 105.000 de euro”. El a precizat că va încerca să convingă cumpărătorul să expună acest obiect în Țara Moților.
„Acest steag are o valoare inestimabilă, pentru că i’a unit pe români. Este simbolul națiunii române. Am vorbit cu familia domnului Corneliu Vadim Tudor. Pot să spun că… cu un ochi râde, cu altul plânge, pentru că o să ducă mai departe, cu acești bani, visul lui Corneliu Vadim Tudor — revista România Mare—, iar (…) acest steag al lui Avram Iancu făcea parte din patrimoniul familiei. Începând din această noapte, nu mai face parte din patrimoniul familiei lui Corneliu Vadim Tudor”, a declarat fostul senator Marius Marinescu, după licitație.
El a spus că, alături de familia lui Vadim Tudor, speră că steagul va fi expus într’un loc unde „toți iubitorii de istorie să vină, să îl vadă și să îl admire”.
Valeriu Sângeorzan, marketing and sales director al casei de licitații Artmark, a afirmat că, probabil, drapelul va fi expus într’un spațiu public.
„Pot chiar să îi asigur pe toți oamenii că, în ceea ce ne privește, vom face toate demersurile în acest sens. De altfel nu este pentru prima oară când noi facem acest lucru și convingem colecționarii să își expună public operele de patrimoniu, de tezaur”, a declarat el, după licitație.
„Există un proiect inițiat de Artmark, care se numește ‘Camera colecționarului’ și care funcționează. Suntem deja în negocieri cu șapte muzee mari ale acestei țări unde au intrat astfel de valori. Am speranța că vom reuși să facem același lucru cu drapelul despre care vorbim”, a adăugat reprezentantul Artmark, menționând că regiunea vizată este „din Ardeal”.
Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro.
Fost consilier prezidential, omul de afaceri și strateg al câtorva campanii electorale, Adrian Thiess a declarat, pe 15.01.2016, că va candida la Primăria Capitalei.
”Cred ca este momentul să fac pasul în față, să ies din umbră, unde am sprijinit victoriile altora, și să lupt pentru propria mea victorie”, a declarat Thiess,
Thiess a coordonat campania electorală a lui Sorin Oprescu, la primul mandat.
”Sorin Oprescu a fost cea mai mare dezamăgire nu doar a mea, ci a tuturor oamenilor care l’au sprijinit. Într’un fel, şi eşecul lui în administraţia locală m’a determinat să candidez”, a declarat Thiess.
Prefer să fac lucruri nu să vorbesc despre ele
Despre obiectivele sale pe care le va urmări pentru Primăria Capitalei, Adrian Thiess spune că ”un an de mandat al meu, nu se va compara cu niciun mandat integral al oricăruia dintre primarii de până acum. Prefer totuşi să nu vorbesc despre obiective, ci să fac lucruri!”.
În timpul liceului, Adrian Thiess a fost elevul lui Klaus Iohannis la Sibiu. Potrivit informațiilor de pe pagina principală de Facebook, Thiess a studiat la Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” în perioada 1987-1989. Adrian Thiess a rămas un apropiat al lui Klaus Iohannis, coordonându’i din umbră campania la alegerile prezindențiale din 2014.
Adrian Thiess a organizat în ultimii ani o serie de conferinţe importante care i’au adus la Bucureşti pe vicontele Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg, pe Richard Hass, Preşedintele Consiliului pentru relaţii externe al SUA, pe Mihail Gorbaciov, pe Sir Tim Berners-Lee, inventatorul www-ului, pe Ronnie O’Sullivan etc
”O legendă vie, e cel mai bun jucător pe care snooker-ul mondial l’a avut şi nu o spun eu, ci şi cei care trăiesc de foarte mult timp acest fenomen. El se va afla pentru prima oară în Bucureşti şi mai ales că va juca împotriva campionului mondial en-titre va conta foarte mult. Eu zic că are o importanţă foarte mare şi mă bucur că am posibilitatea să organizez şi un astfel de eveniment. Pe lângă cei doi ne’am gândit şi am adus un arbitru de renume internaţional, poate printre primii trei din lume, este vorba despre Michaela Tabb.”
Întregul interviu acordat de Adrian Thiess cu ocazia acestui eveniment organizat la București, îl puteți citi aici.
Thiess este acţionar la firma Eurostar Catering Expres, operatorul naţional pentru serviciile de catering mobil în toate trenurile de rang superior din România: Săgeata Albastră, rapid şi accelerat. Thiess mai deţine împreună cu soţia sa, Elena Delia Thiess, încă trei firme: Dental Center 2001, Dental Expert Center si Casa Elegance D&A 1874.
Sursa: Agerpres.ro, qmagazine.ro, cotidianul.ro, prosport.ro, tribuna.ro
Citiți și: GERMANIA ŞI „INDEPENDENŢA TRANSILVANIEI”
Vatra Stră-Română Dacii Geții Pelasgii Dacia ROMANIA
Thiess… un nume foooarte românesc,nu?
ApreciazăApreciază
Fostul elev al lui Klaus Iohannis în timpul liceului, Adrian Thiess, citat: „Este vorba despre cel mai mare erou național al românilor din Transilvania”. Poate trece si pe la Herr ProfeSSor, sa-l intrebe de ce a dat flit legii cu Avram Iancu, erou al Natiunii Romane.
ApreciazăApreciază