PROTOLIMBA TIMPURIE DIN CARPAȚI

Ramura carpatină a Protolimbii boreale: indoeuropeana timpurie.

Ştiaţi că centrul civilizaţiei indoeuropene este în Carpaţi?

Acestea sunt concluziile la care a ajuns N.D.Andreev, expuse de un lingvist rus  în cartea sa apărută în 1986, sub egida Institutului de Lingvistică al Academiei de Ştiinţe a URSS (secţiunea din Leningrad), la editura „Nauka”, semnată de indoeuropenistul rus Nikolai Dmitrievici Andreev şi intitulată Protolimba indoeuropeană timpurie (Ranne-indoevropeiski praiazâk) și despre care Vlad Cubreacov pe blogul său ne spune:

Volumul cuprinde un repertoriu complet al rădăcinilor cuvintelor indoeuropene, arborii lor semantici şi ilustrări ale acestora, precum şi o expunere a principiilor care au stat la baza analizei, o caracterizare a grupurilor semantice şi un studiu privind evoluţia tipologică a protolimbii indoeuropene. Reprezentând o contribuţie deosebită adusă indoeuropenisticii, această preţioasă lucrare nu a fost totuşi tradusă vreodată în limba română.

Parcurgând acum din nou toate sublinierile şi notele făcute de mine mai bine de două decenii în urmă, m’am gândit că ar fi potrivit să le propun cititorilor acestui blog traducerea unui pasaj care cu siguranţă i’ar putea interesa pe unii, cel puţin pe cei preocupaţi de indoeuropenistică. Afirmaţiile de mai jos ale lui N. D. Andreev îmi par la fel de importante ca şi cele făcute de cercetătoarea americană de origine lituaniană Marija Gimbutas cu referire la civilizaţia spaţiul carpatic, ca nucleu al lumii indoeuropene:

”România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europă, o entitate culturală cuprinsă între anii 6500 – 3500 î. Hr., axată pe o societate matriarhală, teocratică, pașnică, iubitoare și creatoare de artă, care a precedat societățile indo-europene patriarhale de luptători din epocile bronzului și fierului.”

Vezi și: VATRA STRĂ-ROMÂNĂ

În partea de concluzii, subcapitolul ”Protolimba indoeuropeană timpurie (IET) în timp şi în spaţiu” de la pagina 277, reputatul lingvist rus susţine:

„Analiza sistemului de protosemne al Protolimbii Boreale (PB), la care am recurs în compartimentele anterioare ale acestui capitol, ne permite datarea epocii boreale cu sfârşitul pleistocenului superior pe scara geologică şi cu sfârşitul paleoliticului superior pe linia istorică a dezvoltării sociale. Respectiv, timpul apariţiei şi al începutului evoluţiei de sine stătătoare a protolimbii IET este determinat geologic ca secţiunea inferioară a holocenului, iar istorico-social – ca procesul de tranziţie de la paleoliticul superior către mezolitic şi perioada mezoliticului timpuriu.

În plan geografic arealul de răspândire a Protolimbii Boreale ni se prezintă ca întinzându’se de la Rin până în Altai; respectiv, acea parte a triburilor boreale care s’a individualizat ca purtătoare a ramurii altaice a Protolimbii Boreale practica nomadismul între Ural şi Altai; o altă parte, devenită mai târziu purtătoare a ramurii uraliene s’a distribuit între Ural şi Nipru.

Cât priveşte însă triburile a căror limbă a devenit cu timpul protolimba IET, acestea se aflau între Rin şi Nipru, având în centru o zonă latitudinală care cuprindea dinspre sud şi dinspre nord Carpaţii Occidentali (Apuseni) şi pe cei Orientali (Răsăriteni).

Astfel încât pentru protolimba care a intrat în istoria ştiinţei cu numele de indoeuropeană, când ne referim la acea perioadă străveche a existenţei sale despre care am tratat aici, sunt la fel de potrivite nomenclatural două desemnări: pe de o parte, în plan diacronic, această protolimbă trebuie numită indoeuropeana timpurie; pe de altă parte, în plan lingvistico-spaţial, ea poate fi numită ramura carpatină a protolimbii boreale.”

Originalul rusesc al ultimului alineat:

”Что же касается племён, языком которых со временем стал РИЕ праязык, то они находились между Рейном и Днепром, имея в центре широтную зону, охватывающую с юга и с севера Западные и Восточные Карпаты. Так что для праязыка, вошедшего в историю науки под именем инодоевропейского, в ту древнейшую пору его существования, о которой идет речь, в равной степени уместны два номенклатурные обозначения: с одной стороны, в диахроническом плане, этот праязык должен именоваться раннеиндоевропейским; с другой стороны, в ареально-лингвистическом плане, его можно называть карпатской ветвью бореального праязыка.”

Sursa: cubreacov.wordpress.com

Citiți și: ROMANIZAREA NU A AVUT LOC. TEORIA ROMANIZĂRII ESTE SORTITĂ DISPARIȚIEI, PENTRU CĂ ESTE FALSĂ ȘI RIDICOLĂ

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

 

Publicitate

6 gânduri despre &8222;PROTOLIMBA TIMPURIE DIN CARPAȚI&8221;

 1. Ei, și? Uitați-vă în ce hal suntem astăzi! Ne tot mândrim cu strămoşii noştri, fără să realizăm că, de fapt, confirmăm iar şi iar crudul adevăr exprimat prin zicala: „Ce-am fost şi ce-am ajuns?!”.
  Noi, românii, nu realizăm că, tot apelând în mod inflaţionist la a clama măreţia trecutului nostru istoric, nu facem altceva decât să evidenţiem şi mai pregnant decăderea existenţei noastre prezente.
  În fine, nouă, românilor, nu ne place să discutăm despre defectele noastre de caracter ca naţie, darămite să le mai şi recunoştem! Aşa că, ele au soarta gunoiului vârât sub preş: nu se văd/recunosc, dar ele există şi, din nefericire, ne influenţează permanent viaţa!

  Apreciază

  • Noi, românii, facem haz de necaz la toate defectele noastre. Se vede de la o poștă că nu ești român. În ceea ce privește complexul de inferioritate care’l ai față de cei care’și recunosc strămoșii în geții care au trăit pe aceste meleaguri, și nu în sclavii sau cotropitorii acestor meleaguri asta spune tot despre tine: ești un om mic.

   Apreciază

   • Vezi total aiurea! Eu, cel puțin, mi-am dat numele real, în timp ce tu, desigur cel mai român dintre români!?
    De, sunt un om mic! Dar unul care a schimbat vreo două legi nedrepte în țara asta de lichele și de secături, unul care are câteva zeci de brevete de invenție și lucrări științiifice publicate, câteva sute de articole și studii publicate în diverse ziare și reviste, 5 cărți publicate, între care monografia comunei mele natale.

    Apreciază

  • Exact cum spui, ești o lichea care strigă la alții că ar fi lichele! Pe modelul hoții strigă hoții!
   De ce nu recunoști deschis că ești doar un alt alogen cu nume de ”român”?
   Ceea ce te dă de gol este chiar alegerea numelui cu iz patriotic pe care vrei să’l mânjești cu atitudinea ta ostil anti-românească!
   Sunteți ca lăcustele!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s