VATRA STRĂ-ROMÂNĂ


Toate regiunile din jurul României sunt ale românității: Panonia, Maramureșul de Nord, Pocuția, Moldova de Nord (și nu Bucovina!), Regiunea Bugo-Nistru, Moesia, Tribalia, Timocul, Voivodina și Banatul. De Basarabia, al doilea stat românesc, nu mai vorbesc. Toate administrațiile acestor regiuni ar trebui natural să acorde drepturi celor care vor să simtă românește și vor să se manifeste în consecință, deoarece aceștia sunt băștinași și sunt îndreptățiți să’și țină limba maternă, credința și obiceiurile ancestrale.

A. D. Xenopol, Nicolae Iorga, Constantin Daicoviciu, Vasile Pârvan, Constantin C. Giurescu. Florin Constantiniu au considerat întotdeauna ca ”vatră stră-română”, cum a numit’o Iorga, acel spaţiu era format din regiunea Dacia romană, și din restul României de azi, cu Basarabia, Moldova, incluzând aici și ”Bucovina” habsbugică, Moesia Inferior, Banatul, actuala Serbie şi nordul Bulgariei şi Sciția Minor – Dobrogea si Cadrilaterul.
Și nu se înșelau deloc.

Într’un fel, și la vremea când scriau despre această ”vatră stră-română”, aveau poate dreptate, dar astăzi suntem în posesia multor informații, și datorită modernității cu autostrăzile ei (insuficiente la noi) care a reușit să scoată la lumina zilei vestigii prețioase, dar și apetitului pentru trecut al vecinilor de la sud și sud-est, dar în special de la sud-vest,  vestigii arheologice care pot rescrie istoria regiunii, și care nu întârzie să ne arate ce e adevăr, ce e fals sau eroare umană strecurată în istoriografie.

Tot mai multe voci se alătură acestui cor, care vorbesc despre nevoia rescrierii istoriei reale. Noțiunile de graniță, țară, popor, chiar etnie sunt notiuni relativ moderne.

Poporului român i se impută etnonimul de român, târziu adoptat, de către cei care văd odiseea noastră ca popor numai după 1859, nu și a ultimilor 10-20.000 de ani. Cine sunt aceia care invocă ”tinerețea” noastră ca popor pe răbojul istoriei, sunt tocmai ei fără rădăcini, deci e mai confortabil pentru ai să o nege și pe a altora.

Și totuși, până la sfârsitul secolului al XVII-lea nu se poate vorbi de popor român, ci doar de populații românești stabilite în diverse regiuni ale unui teritoriu cunoscut astăzi ca România, dar și în restul Balcanilor. Chiar dacă conștiința națională se dezvoltă relativ târziu, legăturile de neam și cultură, comunicarea etnică din toate regiunile la nivel de elite erau relativ strânse. Ceea ce știm azi mai mult sau puțin exact este că ne’am născut aici și nu am venit de nicăieri, în pofida încercărilor nedovedite, puerile și ireale ale neprietenilor cărora le stăm în coaste de 1000 de ani.

Istoriografia modernă îi numește pe geți sau pe pelasgi sau hiperboreeni, ca popor antic major din care ne tragem și din care, de asemenea, se trag și alte neamuri, chiar dacă unii autori extrapolează acestui neam getic o întindere și o identitate tracică, dintr’un spațiu relativ restrâns, datorită poate deselor relatări despre acești geți ”traci” prezenți în sudul Balcanilor și la nordul celor care îi menționau.  

Sud-balcanicii pe care evităm să’i numim de neam grec sau elen, pentru a nu comite o  greșeală similară cu a multor istorici, neamurile din sudul Balcanilor care azi își spun greci, nu s’au născut acolo, ci au migrat parte din ei către sud din stepa est-carpatică și nord-pontică, ocolind în trecerea lor populațiile carpato-dunărene.

”Într’un fel sau altul” ca să folosesc sintagma uzuală a acelor care nu știu să explice plauzibil cum de limba română a devenit ”latină”, acești geți numiți mai târziu și vlahi, a fost populatia care a vorbit una din cele mai vechi limbi ale Europei vechi, dacă nu chiar cea mai veche, pierzându’se din memoria umană vechimea ei.

Nu știm nici câte limbi s’au născut din graiul strămoșilor noștri prin migrarea unor ramuri ale acestui popor arhaic. Un fenomen similar care s’a petrecut cu strămoșii noștri care aveau o puternică tradiție pastorală, indiferent dacă erau mai sedentare sau transhumante, precum este cea a mocanilor, moților, oierilor ardeleni bârseni din jurul unor masive muntoase de refugiu, s’a produs de’a lungul timpului şi în Centrul si Occidentul Europei, unde populaţiile de mocani și ciobani și’au primit de la germanici (o altă ramură a dunărenilor), acelaşi etimon ca şi în cazul ”vlahilor” – valcheren, wallons, welschen.
Moţii si mocanii sunt cu siguranță și ei ca baza genetică cea mai generoasă strâns legați de stră-români. Această populație arhaică avea ca numitor comun, o limbă care la un moment dat s’a extins (cu diferențe regionale), și poate fi numită sincrezie între dialecte getice, ce se menține până târziu prin sec al XVI-lea ca limbaj numit de scribii imperiali ”sermo-geticus” (1*), cei  care uzual știau și foloseau și latina și elina, și evident știau a face diferențe lingvistice între toate aceste limbi medievale.

Vezi și:  LIMBA DUNĂRENILOR, PRECURSOAREA LIMBII CELȚILOR

Având în vedere că între toate teritoriile getice existau legături comerciale, inclusiv și cu cele intrate sub administrație romană și care au fost cucerite rând pe rând, se practica comerțul. Astfel lumea romană și cea getică au rămas strâns apropiate. Din acest motiv dar și din considerentul primordial, acela că vorbitorii diverselor dialecte ale limbii getice din peninsula italică și cea iberică, plecaseră cu mult timp înainte tot din spațiul carpatic, se presupune că au distribuit acest idiom matern în migrarea lor în Europa.

În fiecare regiune, inclusiv în Peninsula Apenină unde se vorbeau osca, ligura, mesapica, etrusca, alături de iberică (Iberia), galică (Galia), iliră (Iliria), getica  din Geția, Macedonia, Tracia sau Anatolia, s’a vorbit până azi, evoluând fiecare idiom regional spre limbile moderne de azi. Limba latina nu a fost impusă de cei care vremelnic i’au cucerit pe toți ceilalți, și nici nu a fost vorbită, ci doar scrisă fiind introdusă în uz ca o lingua franca de administrația imperială pentru a unifica cumva sutele de dialecte ale imperiului care se mărea.

De reținut, este că toate populațiile europene au plecat din spațiul carpato-dunărean și toate au plecat cu un limbaj inițial comun, care s’a diversificat și individualizat independent odată plecat din matca carpato-dunăreană. Cu alte cuvinte toate erau la început o limbă getică arhaică, iar în timp s’au individualizat pe regiuni.

Aceasta limbă inițială ar putea fi cea denumită proto-română sau conform denumirii autohtone, stră-română și de asemenea este inutil a ne întreba dacă ea a dispărut, când noi o vorbim neîntrerupt de câteva mii de ani și o îmbogățim permanent.
Lingviștii independenți și nu cei aserviți, poate într’o zi ne vor spune cât din această limbă matcă a geților, a rămas în uz și azi și câte împrumuturi reale am primit.

Istoricii și lingviștii au acum explicația de ce limba română, italiană sau spaniolă se aseamănă. Aceste limbi nu se trag dintr’un idiom relativ tânăr cume este considerată limba latină, azi moartă, și este plecată cel mai probabil din blocstarturi în același timp cu restul limbilor ”romanice” sau ”neo-latine” cum sunt categorisite. Limba română cu siguranță nu este rezultatul unei latinizări, cum eronat se teoretizează de câțiva ani buni, pueril și nedemonstrat prin nimic, de către adepții unei teorii fanteziste a romanizării geților.

Dimpotrivă e lesne de înțeles că acei strămoși ai italienilor și spaniolilor când au plecat din spațiul carpato-dunărean știau deja limba arhaică carpato-dunăreană. Nu au plecat muți sau cu știința unei alte limbi !!!

Elementar este a ne imagina că acea limbă arhaică a evoluat independent acolo unde un grup uman s’a împământenit, de exemplu, celții în nordul și estul Munților Alpi .

De ce mai susțin latriniștii teoria lor depășită? Care le sunt interesele?

Cumva de teama ridicolului recunoașterii că au greșit, sau că întreaga lor carieră se destramă datorită falsului sau erorilor pe care și’au clădit’o?

Surse: politeia.org.ro, dspace.bcucluj.ro, 1* http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/48245/1/Pop%20Ioan%20Aurel-Sermo%20Geticus-2012.pdf 

Citiți și: ROMANIZAREA NU A AVUT LOC. TEORIA ROMANIZĂRII ESTE SORTITĂ DISPARIȚIEI, PENTRU CĂ ESTE FALSĂ ȘI RIDICOLĂ

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

Reclame

6 gânduri despre &8222;VATRA STRĂ-ROMÂNĂ&8221;

  1. Excelentă expunerea despre stră- strămoșii noștri! Ca iubitor inveterat al istoriei( dragoste sădită la Liceul G.Enescu din Sinaia(Ph.) de excepționalul profesor Ionescu) aștept cu nerăbdare și alte dovezi istorice despre strămoșii noștri!

    Apreciază

  2. Pingback: PROIECTUL ”UNGARIA MARE”, LA COȘUL DE GUNOI | Vatra Stră-Română

  3. Pingback: PROTOLIMBA TIMPURIE DIN CARPAȚI | Lupul Dacic

  4. Pingback: PROTOLIMBA TIMPURIE DIN CARPAȚI | Vatra Stră-Română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s