COLONIZAREA BULGARIEI DE CĂTRE RUȘI

Între 40 și 60% din cei 300 000 de ruși aflați în Bulgaria s’au stabilit permanent și au dobândit cetățenia bulgară.

Comentând într’un interviu apărut în cotidianul sofiot ”Trud” scăderea în acest an a numărului de turiști ruși, directorul Muzeului național de istorie și fost ministru pentru problemele Diasporei, Bojidar Dimitrov, constată că statistica greșește întrucât majoritatea turiștilor ruși nu intră la aceasta categorie întrucât sunt proprietari de apartamente și vile de vacanță.

Sveti Vlas

Este vorbă nici mai mult nici mai puțin de 300 000 de oameni, o mare parte din din care s’au stabilit permanent în Bulgaria. Cifra este impresionantă. Între 40 și 60% din cei 300 000 de ruși au dobândit cetățenia bulgară ce le permite să călătorească fără vize și să lucreze în Uniunea europeană. În acest mod rușii au devenit, fără prea mare zgomot, cea de a treia sau de a patra ca mărime minoritate în Bulgaria.

Bulgarii au reacționat extrem de negativ la informația că în cadrul programul european pentru rezolvarea crizei refugiaților țara va trebui să primească 1500 de sirieni și irakieni. Partidele naționaliste au tras semnalul de alarmă că refugiații vor modifica balanța etnică.

În același timp însă stabilirea în țară a celor 300 000 etnici ruși intră la categoria pragmatică a turismului. Aproape nimeni nu vorbește de posibila modificare a balanței etnice. Rușii nu prezintă pericol pentru că sunt frați ortodocși și slavi, afirmă liderii fostului Partid comunist și celor 2-3 partide naționaliste. Aproape identică este poziția partidului GHERB al premierului Boiko Borisov.

Pomorie

Din publicațiile în presa sofiotă dedicate afluxului de ruși în ultimii ani apar o serie de particularități legate de noua minoritate. Spre deosebire de alții, britanicii sau irlandezii care se stabilesc în Bulgaria, rușii formează comunități închise. Apar școli și gradinițe în limbă rusă. În orașul Pomorie de pildă există un cartier întreg denumit ”Malaia Rossia”. În multe localități au apărut peste noapte zeci de magazine cu mărfuri rusești. Acolo poate fi găsit, de pildă și primul număr al „Komsomolskaia pravda” în limba bulgară.

Rușii ne’au cucerit pentru a doua oară! Aceasta este o glumă în Burgas de ceva timp. Sentimentul de invazie este deosebit de puternic vara, când rușii sunt cei mai numeroși turisti.

Deși în Burgas și’au înregistrat adresele doar 900 de ruși, ei au vrut să aibă propria lor școală. Și, în curând ei vor primi. Municipalitatea a reacționat foarte repede la dorința declarată și este gata să ofere tot ceea ce străinii doresc. Iar motivul este că ceea ce se mișcă în industria turismului și în proprietatea locală sunt și cei mai importanți clienți.

Aceasta se reflectă în tot. Pornind de la cele trei mall-uri din Burgas, unde majoritatea clienților sunt ruși, și vânzătorii sunt obligați să învețe și să vorbească limba lui Pușkin.

 

În Pomorie prezența rusă este pur și simplu ca o invazie. Și nu doar pentru cartierul numit „Mica Moscova”. Nu numai el, ci, de asemenea, în restul  orașului firmele magazinelor, restaurantelor și anunțurile imobiliare sunt în limba rusă. Agenții imobiliari din Pomorie au depozitate în birourile lor inscripția „PROPRIETATE” în rusește și nu sunt interesați de alți clienți. Cred că rușii sunt cei mai fiabili. Englezii și germanii nu sunt iubiți.

Omul de afaceri Ivan Alexandrov are însemne de birou, pe care scrie: „Setki” (Жалюзи), „jaluzele”, etc. Mărfurile din Bulgaria nu sunt prezentate. Doar rușilor le sunt adresate  și le este vândut, nefiind interesat pentru alți clienți. „Ei vin si cumpara produsul cel mai scump”, se mândrește Alexandrov.

Un negustor al unui magazin de fructe din apropiere, binecuvânta socialismul pentru că atunci limba rusă era predată obligatoriu. Stefka Tsankova recunoaște că regretă că nu a învățat o altă limbă, dar acum este foarte multumit.

Într’unul dintre cele mai mari magazine din Burgas există anunțuri uriașe în continuare doar în limba rusă. Acest lucru irită mulți bulgari care comentează că nu pot înțelege un cuvânt și în țara lor nu se introduce o poliție lingvistică, ca în Canada.

Postul de radio local – „Radio Burgas”, de asemenea, a reacționat rapid și acum a difuzează și în limba rusă. Acesta oferă informații cu privire la vreme, temperatura mării și ratele de schimb.

În Camera Petrochemicals filmele rusești sunt prezentate cu subtitrare în bulgară coloniștilor, în scopul de a învăța limba bulgară și de a se adapta mai repede.

Invazia rușilor însă a început să enerveze localnicii. Ei sunt supărați că sunt nevoiți să aștepte la cozi lungi în bănci și magazine, în timp ce străinii sunt serviți cu prioritate.

„Unii sunt politicoși, dar cei mai mulți ruși se comportă cu insolență și’și afirmă pretențiile care nu sunt tipice pentru oaspeți, așa cum sunt de fapt”, spune un localnic care îi numește pe ruși „noii asupritori”.

„Bulgaria a cunoscut trei valuri de ruși”, a declarat încurajator istoricul Bojidar Dimitrov. „Primul este după războiul de eliberare, atunci când au constatat că sclavii bulgari trăiesc mai bine decât țăranul rus. Asta a fost în 1882, când țara  Rumelia de Est era pustie și mase uriașe de ruși, ucrainieni și muntenegreni s’au așezat în aceste teritorii după apelul guvernului nostru. În 1920, un al doilea val, atunci când vin din peninsula Crimeea 100.000 de ruși din armata Wrangel. Aceste persoane au studii superioare, cele mai multe dintre ele erau profesori, gestionari, medici.  Al treilea val au fost rușii căsătoriți cu bulgarii, atunci când se lucra în Komi. Numărul lor este de aproximativ 60 de mii. Dar unde sunt ei acum? Nu există „, spune istoricul.

 

Stațiunea Sveti Vlas (în mod ironic poartă numele în amintirea vlahilor)

La Sveti Vlas rusa este limba dominantă întrucât localitatea este practic cumpărată de ruși. În câteva biserici preoții bulgari îl menționează în predici și se roagă pentru sănătatea patriarhului rus Kiril.

Satul St. Vlas sau cum este cunoscut în limba bulgară Sveti Vlas este situat la aproximativ 4 km de cea mai mare stațiune de pe litoralul bulgar Sunny Beach, la 9 km de orașul istoric Nessebar si 30 km de Burgas. Acesta face parte din complexul turistic Ravda, Nessebar, Sunny Beach și St Vlas Bay și cu portul său modern și recent construit, cu hotelurile de 5 stele, poate fi clasificat ca o parte importantă din piața turistică.

St. Vlas este un oraș din 2006, și este situat în partea de sud-est a Bulgariei. Populația sa este de aproximativ 4000 de persoane și este în continuă creștere. Orașul este parte a municipiului Nessebar și districtul Burgas. Acesta este situat la poalele Munților Balcani, chiar în fața liniei de coastă, oferind o combinație unică de climă marină și aer proaspăt de pădure. Clima St Vlas este cunoscută a fi favorabilă pentru tratament si profilaxia  diferitelor afecțiuni pulmonare și respiratorii.

https://i0.wp.com/www.newestatebg.com/files/mf/property_pictures/53255_pic_1.jpg

Sveti Vlas, stațiunea câștigă popularitate odată cu dezvoltarea  complexului de lux Dinevi.

Stațiunea de bază a fost terminată în 2008  și este formată din mai multe complexe de apartamente de înaltă clasă și un port de agrement modern pentru 200 de iahturi. Plaja a fost extinsă în 2007, folosind pietre și nisip, care au fost eliminate, atunci când s’a săpat pentru port. Portul cu cluburi și restaurante a devenit celebru printre oamenii bogați din Bulgaria, mașini scumpe, cum ar fi Ferrari și Porsche se pot observa frecvent.

Statiunea a fost în principal populară printre turiștii bulgari, dar există o creștere rapidă a numărului de turiști străini, în principal din Rusia, dar și din Marea Britanie, Polonia, România și Scandinavia.

În filmulețul de pe you tube este prezentat un astfel de apartament-studio de 18.000 euro.

Proprietățile din St. Vlas sunt în principal apartamente în complexe de vacanță. Printre proprietari sunt și vorbitori de limba engleză, britanici, dar tot mai mulți ruși au cumpărat și s’au stabilit în St. Vlas, datorită prețurilor atractive.

Peste 360.000 de case la Marea Neagră sunt proprietatea rușilor, prezenți în fiecare vacanță de vară în Bulgaria.

S’a observat o creștere în achiziționarea de bunuri de către cetățenii ruși prin agenții imobiliare. Vicepreședintele Uniunii Proprietarilor din Sunny Beach Veselin Nalbantov a raportat că printre zonele cele mai populare sunt cele de pe coasta de sud a Mării Negre și regiunea Varna. În prezent, cererea este pentru apartamente cu două dormitoare.

Motivul pentru acest interes mare, potrivit lui Nalbantov sunt prețurile de proprietate accesibile din Bulgaria, acestea fiind de câteva ori mai mici decât în ​​Rusia sau alte țări europene.

Potrivit lui Nalbantov dacă se abolește regimul de vize, numărul de proprietăți deținute de cetățenii ruși va crește dramatic, „Oamenii ar cumpăra dar îi oprim datorită vizei. Ei sunt un segment pentru care trebuie să ne preocupăm în mod special. Problema a fost pusă  Viceprim-ministrului Bobeva și mai înainte ministrului de externe,  pentru a remedia regimul de vize într’un fel, cum este în Grecia, deoarece aceasta este în UE, și cu toate acestea, au un aranjament liber”.

Industria imobiliară și proprietățile de la Marea Neagră mai arată interes crescut și pentru mulți români și polonezi.

Sursa: trud.bg, europaliberă.mobi, newestatebg.com

Citiți și: ADEVĂRUL ISTORIC DESPRE BULGARI

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

 

Publicitate

5 gânduri despre &8222;COLONIZAREA BULGARIEI DE CĂTRE RUȘI&8221;

 1. Pingback: CEVA E PUTRED ÎN UNGARIA! | Lupul Dacic

 2. Pingback: CEVA E PUTRED ÎN UNGARIA! | Vatra Stră-Română

 3. limba rusa si aia bulgara se aseamana f mult. Practic un bulgar in rusia sau un rus in bulgaria se descurca binsior … pana cadn nu dorste sa mearga la gara! Ca rusii au luat „vogazalu” de la englezi iar bulgari sunt cu gara ca si romanii …

  Apreciază

   • Afirmatia ca anunturile in rusa intr-un mare magazin din Burgas nu sunt intelese de bulgari nu se poate sustine. Eu am invatat limba bulgara in anii 80 pentru ca nu aveam ce vedea la TVR si am o cunostiinta care vorbeste curent rusa. Impreuna putem face comparatia : un minim de 40% cuvinte identice sau apropiate. Sigur pana la 70% necesare unei intelegeri foarte bune mai e ceva dar in nici un caz Intelegerea nu e nitu duma ne razbiram.
    Concluzia istoricului Bojidar Dimitrov desi nu e explicita este corecta. Rusii care se stabilesc in Bulgaria vor fi asimilati.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: