DE CE SE SINUCID MAGHIAROFONII ?

La începutul anului 2010, EUObserver anunţa că cea mai mare rata a sinuciderilor în Europa rămâne în continuare în Ungaria. Conform unei statistici întocmite în luna aprilie de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare din Europa (OECD), în ciuda faptului că nivelul de viaţa în Ungaria este unul ridicat, 21 de unguri din 100.000 au preferat să îşi încheie singuri socotelile cu viaţa în anul 2009. De ce preferă ungurii sinuciderea este o întrebare care îi frământă pe experţii si scriitorii de la Budapesta de mai bine de un secol.

Din acest punct de vedere Ungaria depăşeşte până şi Japonia, unde au fost înregistrate în 2009 doar 19 sinucideri la 100.000 de locuitori. Aceeaşi cifră este în Finlanda de 18 sinucigaşi la 100.000 de locuitori, 14, 2 în Franţa, 14 în Elveţia, 13,2 în Polonia şi 12,6 în Austria (ultimele două fiind ţări catolice). Statele cu cea mai scăzută rata a sinuciderilor în Europa sunt: Grecia (2,9), Italia (4,8) şi Marea Britanie (6,1).

În România, rata sinuciderilor este 12,9 la 100.000 de locuitori – însă trebuie menţionat faptul că această cifră este influenţată de prezenţa a 1,2 milioane de etnici maghiari în România. Astfel, judeţul Harghita a fost înregistrată în anul 2008 o rată de 28,8 sinucideri la 100.000 de locuitori, cu mult mai mare decât media pentru întreaga Românie.

În secolul al XX lea, Ungaria a avut o istorie tristă a sinuciderilor. Conform statisticilor oficiale, rata sinuciderilor a început să crească abrupt în anii ’50 pentru ca în anii ’70 – ’80 să atingă un maxim de 45 de sinucideri la 100.000 de locuitori. Rata mare a sinuciderilor în Ungaria s’a păstrat şi în anii ’90, însă a început să scadă dupa anul 2000 în urma desfăşurării unor programe guvernamentale destinate combaterii acestui flagel. Totuși Ungaria şi’a păstrat primul loc între statele europene.

O boală veche

În Budapesta metoda favorită a sinucigaşilor este să sară de pe impresionantele poduri care traversează Dunărea. De multe ori acest gest are o mare componentă exhibiţionistă: sinucigaşul anunţă posturile de ştiri (care în anii ’90 se întreceau în transmiterea în direct a săriturii mortale) şi de cele mai multe ori işi dă foc înainte de saltul în gol.

Puteți urmări aici un caz înregistrat video:

http://embed.indavideo.hu/player/video/4275a69990/

Însă aceste gesturi nu constituie o noutate la Budapesta. La sfârşitul secolului al XIX lea în Budapesta a fost inaugurat podul Sfânta Margareta – care a fost imediat preluat de ungurii care decideau să îşi incheie socotelile cu viaţa. Pe 22 august 1877, poetul Janos Arany chiar a dedicat un poem sinucigaşilor care se înghesuiau pe podul Sfânta Margareta, poem însoţit de o gravură sugestivă realizată de Mihaly Zichy.

O explicație genetică este greu de probat

În anul 2001, psihiatrul sloven A. Marusic a lansat teoria conform căreia maghiarii sunt mai înclinaţi spre sinucidere datorită moştenirii lor genetice uralo-altaice, publicată în British Journal of Psychiatry.

Marusic porneşte de la constatarea ca în Europa ţările cu cea mai mare rata a sinuciderilor sunt Ungaria şi Finlanda, ai căror locuitori mai împărtăşesc o caracteristică: faptul că 90% din genele lor sunt europene şi 10% sunt uralice. Din punct de vedere istoric, actualul teritoriu al Ungariei a fost ocupat în secolul al IX -lea de 100.000 până la 300.000 de migratori veniţi din Asia Centrala, alcătuind un procent de 10-25% din populaţia existentă în acel moment.

Totuși, această apreciere de ordin genetic nu este confirmată de toate studiile genetice, care ne arată că genele europene sunt de 99%, iar cele asiatice doar 1% prin prezența haplogrupurilor Q (tătari, turci, huni, altaici, etc) de 0,5%, și de uralo-finici N de numai 0,5%.

Mai multe citiți aici: UNGARIA NU ARE URMAȘI AI HUNILOR SAU AI FINO-UGRICILOR

În Europa exista o puternică tradiţie a fabricării şi consumului de alcool (sub forma vinului, berii sau cidrului) – însă populaţiile din Asia Centrală nu cunoşteau alcoolul. Teoria lansată de Marusic susţine că membrii triburilor uralo-altaice veniţi în Europa, a căror structură genetică nu era compatibilă cu consumul de alcool, sunt strămoşii popoarelor care în prezent înregistrează rate ridicate de sinucidere.

Genele amintite sunt responsabile pentru o procesare greşită a alcoolului care duce la instalarea rapidă a alcoolismului şi la dezvoltarea de tulburări mentale care favorizează sinuciderea.

Gena ADH2-2 este una extrem de comună printre ruşi, iar cercetătorul Ogurtsov a demonstrat în anul 2001 că există o legătura directă între această genă şi dependenţa de alcool şi ciroza. Datele statistice au mai indicat faptul că purtătorii acestei gene sunt mult mai predispuşi unor răspunsuri emoţionale negative (agresivitate si depresie). Aceeaşi genă pare să fie prezentă la maghiari, ruşii dobândind’o în urma faptului că au fost dominaţi mai bine de 300 de ani de tătari, la rândul lor o populaţie uralo-altaică.

Din păcate aceste posibile explicații nu sunt susținute de prezența masivă a genelor de proveniență asiatică, și nu suntem în posesia vreunui studiu genetic efectuat pe vreun eșantion reprezentativ al celor care și’au luat viața.

Precum și în cazul originii lor neclare, și motivul sinuciderilor rămâne un mister.

Sursa: George Damian

Citiți și: GEȚII SUNT CONTINUATORI GENETICI AI CUCUTENIENILOR

sau:   GEȚII SUNT UN REZULTAT AL AMESTECULUI DINTRE PROTO-GEȚII R1 ȘI PELASGII CUCUTENIENI I2

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

Publicitate

5 gânduri despre &8222;DE CE SE SINUCID MAGHIAROFONII ?&8221;

  1. Locuiesc într-un sat care are circa 2000 de locuitori. În ultimii 10 ani s-au sinucis destul de mulţi şi ce am observat ca notă generală, toţi aveau ochii albaştri sau verzi. Există deci o anumită linie genetică predispusă la suicid.
    Nu vreau să supăr pe nimeni cu asta, dar este o simplă observaţie.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Sinuciderea – o boală veche

  3. In UE, acum, 2014/2015 tarile cu rata cea mai mare a sinuciderilor sunt in ordine: Lituania, Estonia, Finlanda, Letonia, Ungaria. Explicatia este extrem de simpla si nu are legatura defel cu genetica.Totulare la baza cultura respectiv subcultura locului.Daca se prezinta in media stiri cu sinucigasi, cu tentative de suicid, daca apar formatori de opinie care abordeaza des acest subiect automat printre depresivii locului apare aceasta forma de manifestare. Daca societatea nu se preocupa de acest subiect interesul membrilor ei fata de acest subiect scade.
    Vezi Romania: la noi coruptia e mai ampla fata de celelate 27 tari din UE nu pentru ca avem mai multe gene vest-indiene, altaice ( turcice ) sau semitice ci pentru ca la noi coexista expresii de genul: „toti oamenii ajunsi bogati au furat” sau ” toata lumea da ( sau ia spaga )” etc

    P.S.: Pe plan mondial, in Coreea de sud rata suicidului este de 40 la 100000 de locuitori pentru ca acolo exista un cult al atodepasirii si al perfectiunii si multi care – la un moment dat simt ca nu pot da mai mult, lor, apropiatilor sau societatii iau decizia radicala. Rate mici ale suicidului sunt in lumea musulmana ( cu toate ca aici exista atentatori sinucigasi -dar asta e alta discutie ), in tarile Americii Latine, in majoritatea tarilor africane pentru ca acolo cultura are la baza familia, relationarea cu apropiatii si individul simte ca indiferent ce se intampla el are loc in societate.

    Apreciat de 1 persoană

    • De acord parțial cu punctul tău de vedere. Nici eu nu văd o explicație în originea genetică a acestui flagel: suicidul. Numai că explicația ta nu rezolvă rata mare a sinucigașilor din rândul ”secuilor” de peste 28%, rată care crește rata României la 12%. Trebuie să fim de acord că 28% o depășește chiar a celor din Panonia care e de numai 22% și care a scăzut de la 40%.
      Eu cred că aceasta vine și din eșecul ”național” de după 1918…

      Apreciază

      • Nu stiu daca datele pe care le detin ( doar in memorie ) sunt exacte ( este interesant totusi de verificat ) dar, in randul etnicilor romani din secuime rata suicidului este mult mai mare decat cea a restului romanilor.Iar aici o explicatie ar avea doua componente: prima ar fi ca romanii, ca si grup minoritar acolo, au o situatie dezavantajata si atunci ar creste gradul de depresie colectiva iar a doua ar fi ca ei sunt influentati de ( sub )cultura majoritarilor de acolo, care sunt minoritari in Romania si atunci DA, ar avea ca si cauza Trianonul.

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s