IISUS DIN RIO, OPERA UNUI ROMÂN – GHEORGHE LEONIDA

La 12 octombrie 2014 s’au împlinit 83 de ani de la inaugurarea, pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro, a celebrului monument dedicat Mântuitorului Isus Hristos (Cristo Rodentor).

De celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro a auzit toată lumea, însă foarte puţini ştiu că autorul chipului Mântuitorului este sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida.
Provenit dintr’o familie care a dat numeroase personalităţi (dintre care Eliza Leonida-Zamfirescu şi Adela Leonida-Paul), Gheorghe Leonida s’a născut la Galaţi, în 1892 (1893, după alte surse).
Cum tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să plece din Galaţi, Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură.

Şi’a făcut debutul în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi’a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).

În 1925, s’a mutat în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 şi a devenit în timp un adevărat simbol al Americii Latine.

Impresionanta statuie a Mântuitorului parcă veghează asupra orașului. Având o înălțime de 30 de metri și situată pe un soclu 8 de metri, este realizată din beton armat acoperit cu mozaic și cântărește 1145 tone. Lungimea brațelor are o lungime de 28 de metri.

Acestea sunt doar statistici, ideea este că această statuie este cea mai importantă realizare în stilul Art Deco.
Inițiativa realizării monumentului a fost a Diacezei Catolice din Brazilia încă din 1850, doar că istoria a pus câteva obstacole până ca aceasta să fie pusă în practică. Între timp Brazilia devenind republica, Biserica a fost separată de stat.
În 1920, după ce credincioșii au adunat fonduri s’a apelat la inginerul brazilian Heitor da Silva Costa pentru a realiza lucrările și pentru a căuta sculptorii care s’o creeze.
Inginerul Heitor da Silva Costa a pornit spre capitala Franței luând legatura cu sculptorul francez de origine poloneză, Paul Landowski. Studiind planurile statuii și dimensiunile sale, Landowsi se apucă de treaba, dar își dă seama că are nevoie de un bun sculptor portretist care să realizeze capul Mântuitorului.
Gheorghe Leonida era un sculptor portretist foarte în vogă la acea vreme. Câștigase mai multe premii: la Roma, pentru lucrarea “Reveil” și la Paris pentru lucrarea “Le Diable”.
Gheorghe Leonida a început să sculpteze deosebit de expresiva față a lui Cristo Redentor în anul 1926.

Revenit în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.

De ce a fost șters din memoria românilor un astfel de talent?
Simplu. Datorită lucrărilor realizate pentru familia regală, regimul comunist a hotărât să’l “șteargă” din istoria artei românești, pentru a’l prețui o lume întreagă….Fiind recunoscut pentru expresivitatea cu care reda trăsăturile în cele mai mici detalii , a realizat mai multe busturi pentru familia regală. Regimul comunist i’a minimalizat opera, astfel că faimoasa sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată. Lucrările sale se află în principal la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă, dar pot fi admirate şi la alte mari muzee bucureştene.

Sa admirăm monumentala statuie, simbol al păcii.

În decursul celor 80 de ani de existenţă a devenit un brand al Braziliei şi chiar al Americii Latine, considerat de presa internaţională ca fiind una din cele şapte minuni ale lumii moderne, vizitat anual de milioane de turişti.
În 2003, s’a amenajat la baza statuii (în interior) o capelă romano-catolică unde se oficializează cununii cu miri din întreaga lume.

Gheorghe Leonida (1892?-93 – 1942) was a Romanian sculptor known for creating the head of Christ the Redeemer, the statue of Jesus Christ in Rio de Janeiro, Brazil.
Biography[edit]
Gheorghe Leonida was born in Galați, in 1892 (1893 according to other sources). Coming from an influential middle-class family, he was the penultimate among 11 children. Among his siblings was the pioneering female engineer Elisa Leonida Zamfirescu and the also the engineer Dimitrie Leonida. When his father, a career officer, was forced to leave Galați, Gheorghe graduated from high school in Bucharest, where he then continued his studies at the department of sculpture of the Conservatory of Fine Arts. He made his debut in 1915, at a national salon. After fighting in World War I, Leonida continued art studies in Italy for three years, and his work received prizes in Rome (for the work Reveil) and Paris (Le Diable).
In 1925, he moved to Paris, where Paul Landowski had just received the commission to sculpt the Christ the Redeemer statue. Leonida was hired by Landowski to sculpt the statue’s head.

The work began in 1926, and was completed in 1931. Returning home, Leonida continued sculpting. He died in the spring of 1942, falling off the roof of his family home in Bucharest, while picking linden flowers. His works can be seen at Bran Castle, the National Museum of Art and other major museums in Bucharest.

Gheorghe Leonida nació en Galati en 1892 (1893 según otras fuentes). Viniendo de una familia influente de clase media, fue el penúltimo de 11 hijos. Entre sus hermanos fue un pionero de la ingeniería femenina Elisa Leonida Zamfirescu y también ingeniero Dimitrie Leonida. Cuando su padre, un oficial de carrera, se vio obligado a abandonar la ciudad de Galati, Gheorghe lo ha seguido a Bucarest, donde se graduó de la escuela secundaria y luego continuó sus estudios en el departamento de escultura del Conservatorio de Bellas Artes. Debutó en 1915 en un salón nacional. Después de luchar en I Guerra Mundial, Gheorghe Leonida continuó los estudios de arte en Italia durante tres años.
En el curso de su trabajo ha sido premiado en Roma (para el trabajo Reveil ) y París (para el trabajo ‘Le Diable’ ‘).
En 1925, se trasladó a París, donde Paul Landowski acababa de recibir el contrato para la construcción de la estatua gigante Cristo Redentor de Río de Janeiro. Gheorghe Leonida fue contratado por Landowski para esculpir el rostro de la estatua. Las obras comenzaron en 1926 y se terminaron en 1931.

De vuelta en Rumania, Gheorghe Leonida continuó tallando. Murió en la primavera de 1942, cayendo desde el techo de la casa de su familia en Bucarest, mientras recogía flores de tilo. Sus obras se pueden ver en el Castillo Bran, Museo Nacional de Arte y otros museos importantes de Bucarest.

Sursa: viata-libera.ro, wikipedia

Citiți și: ”ROMÂNIA ESTE O PEPINIERĂ DE GENII”, DEZASTRUL ESTE PRODUS DE CEI MEDIOCRI

sau:

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

Publicitate

2 gânduri despre &8222;IISUS DIN RIO, OPERA UNUI ROMÂN – GHEORGHE LEONIDA&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s