ULFILA ȘI EXODUL GEȚILOR, ALUNGAȚI DIN DACIA (MOISE ȘI EXODUL EVREILOR)

Ulfila / Wulfila / Ulfilas (311-388), zis şi ”fiu de lupoaică”, s’a născut printre Geţi, la Dârstor, în Dobrogea meridională. Getică i’a fost limba nativă şi, în plus, va învăţa greaca şi latina, care’l vor ajuta, pe lângă educaţia retorică primită la Constantinopol, să fie consacrat episcop.
La vârsta de 30 de ani, Eusebiu din Nicomedia îl va nomina episcop, aşa cum David, la vârsta de 30 de ani, devine rege şi profet al fiilor lui Israel. Ulfila îşi începe acţiunea misionară într’un moment de pace constantiniană, difuzând limitat creştinismul în satele Geţilor şi nu printre nobilii societăţii, aceştia fiind descrişi în Actele martirilor drept cei mai înverşunaţi opozanţi.

Ulfila predicând

După doar 7 ani de episcopat, Ulfila este alungat din Dacia împreună cu discipolii şi credincioşii săi, dar este primit cu onoruri, în Imperiu, când încă îşi exercita puterea Costanzo.
În opera ‘Studi germanici’, Frédéric Ozanam şi Alessandro Carraresi subliniază că Grecii, nevăzându’l o lungă perioadă pe Ulfila, pe care’l considerau sfânt, au crezut că acesta se întorsese din Sinai şi i’au dat numele Moise.

Philostorgius, în ”Storia ecclesiastica” II, 5 spune că datorită predicaţiei şi conversiei la creştinism a Geţilor, Ulfila va fi onorat de Costanzo cu numele de “novello Mosè”, adică “vlăstarul Moise” (ceea ce însemna interpret al scrierii sacre şi mesager providenţial).

Ulterior, unii istorici vor face o paralelă între Dunăre şi Marea Roșie sau între exodul Geţilor, alungaţi din Dacia si cel al evreilor spre Terra Promessa.

Ce se întâmplă în Dacia?
Socrate, în ”Storia ecclesiastica” IV, 33 spune:

”Iscându’se un conflict intern, barbarii care trăiau dincolo de Dunăre, numiţi Goţi, s’au rupt în două facţiuni, unii sub comanda lui Fritigern, alţii sub cea a lui Atanaric. Învingând cel din urmă, Fritigern se refugiază la romani, implorându’le ajutorul. Împăratul Valens comandă soldaţilor din Tracia să’i ajute pe aceşti barbari în lupta cu ceilalţi, astfel reuşesc să alunge trupele lui Atanaric şi să obţină victoria. Acest fapt i’a făcut pe mulţi dintre Geţii alungaţi să îmbrăţişeze religia creştină.

https://i1.wp.com/www.formula-as.ro/magazine/attachments/742/comati_dacians_romanian_1c1_1206023921-large.jpg

Fritigern însuşi, pentru a’i mulţumi Impăratului, s’a convertit la creştinism şi i’a incitat pe ai săi să facă acelaşi lucru. Din această cauză, mare parte a Goţilor a aderat la noua credinţă, pe de’o parte pentru că au fost împinşi de Impărat, pe de alta, datorită predicii lui Ulfila.”

Bruzen de la Martinière spune că, în momentul în care Valens le permite să treacă Dunărea, în Dobrogea meridională, şi să se stabilească pe malul drept al fluviului – în Moesia, pentru a’i distinge de ceilalţi Goţi rămaşi în Dacia, le va da numele West-Goti, adică Visigoţi; iar pentru aceştia, Ulfila va traduce Biblia, mai puţin Cărţile Regilor, căci acest capitol conţinea evenimente de război, iar Geţii erau deja iubitori de arme şi trebuiau domoliţi.

Philostrogius spune că Ulfila a inventat alfabetul Gotic dar, pentru cine ar fi tradus el Vechiul şi Noul Testament, dacă Geţii sau Goţii nu cunoşteau această scriere?

Ulfila a avut în faţă alfabetul Getic, iar o explicaţie detaliată asupra acestei chestiuni se găseşte în operele docţilor Giunio, Zahn, Reinwald, Mareschall, Stiernhiehn şi a altora care au studiat această versiune, manuscris ce era compus iniţial din 320 de foi, astăzi rămânând doar 188.

Ulfila 311-383, episcopul goților, „Ulfila traduce Biblia”, gravură în lemn, Johannes Scherr, 1879 Germania (www.alamy.com)

Mallet, de asemenea, susţine că Ulfila a tradus Biblia în limba Getică, ultimele 4 litere din cele 24 fiind inventate sau, după alte păreri, modificate, pentru a exprima mai bine anumite sunete care, de altfel, erau necunoscute pronunţiei latine sau greceşti.
Revenind la Geţii expulzaţi din Dacia, o dată trecută Dunărea însă, în loc să li se ofere pământ de cultivat, raţii de grâu şi înrolarea în armata romană, aşa cum le fusese promis, ei au fost jefuiţi de romani, lăsându’li’se doar permisiunea, plătită cu un mare preţ, de a’şi păstra armele.

Romanii îşi vor închide deci magazinele şi le vor vinde mâncare şi lucruri dintre cele mai ieftine la preţuri exorbitante, până când Geţii alungaţi vor fi obligaţi să se hrănească cu câini.  Un câine va trebui plătit însă cu un sclav, astfel că ei se văd nevoiţi să’şi ofere proprii copii pe care, prin privarea de libertate îi vor salva de la moartea prin subnutriţie.

Fișier:Wulfila.jpg

Ulfila înconjurat de alfabetul gotic

Această dură realitate este amplificată de Flavius Lupicinus, comes rei militari al Împăratului Valens, care ia hotărârea să’i retrimită în Geţia pe Geţii lui Fritigern, cu scopul de a’i face pe Geţi să se măcelărească între ei. Îl invită pe Fritigern la o cină fastuoasă şi acolo va încerca să’l omoare. Acesta va fi începutul războiului gotic (376-382).

Autor: Ana-Maria Moraru

Citiți și: DIN ISTORIA FURATĂ A GEȚILOR

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s