Un asteroid MAMUT se îndreaptă spre Terra, urmând să treacă pe lângă planeta noastră, vineri 27.03.2015, cu o viteză de peste 37.000 de kilometri pe oră.
Potrivit experţilor NASA, roca spaţială „2014-YB35” măsoară 1.000 de metri în lăţime, iar forţa unui eventual impact cu Terra ar echivala cu explozia a 15.000 de megatone de trinitrotoluen (TNT).
Specialiştii susţin că orice impact cu Pământul ar duce la schimbarea climei şi la fenomene devastatoare precum cutremure foarte puternice şi tsunami. Experţii spun că este doar o chestiune de timp prăbuşirea unui asteroid uriaş pe Pământ.
Bill Napier, profesor de astronomie la Universitatea Buckinghamshire, a declarat că riscul ca o cometă sau un asteroid să se prăbuşească pe Pământ este „foarte real”.
„Dacă asteroidul 2014-YB35 ar lovi Terra, putem vorbi despre o distrugere în masă”, a mai spus Napier.
Calea de asteroidului este prezentată mai sus într’un desen animat și redă o „hartă a traiectoriei”, calculată de NASA. Se poate vedea clar cum intersectează traiectoria Pământului. Un astfel de impact ce ar declanșa schimbări devastatoare ale schimbărilor climatice, pot conduce la eradicarea unor comunități întregi, și ar eclipsa distrugerea cauzată în 1908 de evenimentul Tunguska care a fost provocat de impactul unui obiect din rocă extraterestră 50 de metri, în Siberia.
Impacturi mai mici ar fi capabile de a distruge orașe, sau rețelele de transport și de comunicații urbane.
Roca spaţială a fost descoperită de astronomi la sfârşitul anului trecut, specialiştii urmărind cu atenţie traiectoria asteroidului din această săptămână.
Obiectul a fost reperat pentru prima dată de Sky Survey Catalina la sfârșitul anului trecut, iar astronomii intenționează să urmărească îndeaproape evenimentul această săptămână.
Astronomii au numit 30 iunie ca ”Zi a asteroidului” pentru a evidenția pericolele potențiale care le reprezintă periculoșii asteroizi prin spatiu. Inițiativa co-fondatorului acestui program, Grigorij Richters a avertizat că există mii care nu au fost încă identificați, și care ar putea „distruge viața”.
Grigorij Richters a spus: „Este nevoie doar de un asteroid pentru a distruge complet viața, nu numai umanitatea, ci și toate speciile”.
Oamenii de știință au descoperit „cea mai mare zonă de impact cu un asteroid găsit vreodată pe Pământ”.
Este vorba de un dublu impact violent ce ar fi distrus o mare parte din viață pe Pământ, dar nu există nici o înregistrare a unei extincții în masă legată de eveniment. Nici oamenii de stiință nu pot găsi nici un semn sau măcar un strat de cenușă precum cel al meteoritului de dimensiuni similare, care se crede că a ucis dinozaurii în urmă cu 65 de milioane de ani.
O echipă de geofizicieni au descoperit cicatrici vechi ale impactului geamăn, adânc sub scoarța Pământului în bazinul Warburton, o regiune geologică din gresie și rocă vulcanică din Australia Centrală. Interiorul forajului conține urme de roci, care au fost transformate în sticlă de temperatura extremă și presiunea cataclismului, modelând magnetic crusta adâncă în zona trasata pentru forajele adânci în pământ, bogate în fier și magneziu, și care corespunde compoziției mantalei Pământului. Dovezile sunt întărite, de asemenea din scoarța elastică a Pământului după impact, prin aducerea de stâncă din mantaua de mai jos.
Deși nici un semn a vreunui crater nu a rămas, împreună zonele de impact acoperă o suprafață mai mare de 400 km (248 mile).
Cercetatorul Dr Andrew Glikson, de la Australian National University (ANU) Școala de Arheologie și Antropologie, a mai declarat:
„Cei doi asteroizi trebuie să fi fost de peste 10 km în dimensiuni fiecare, care au provocat o imensă ”perdea” pentru multe specii în viață de pe planetă, la acel moment.”
Rocile din jurul site-ului sunt între 300 și 600 de milioane de ani vechime, dar data exactă a impactului rămâne neclară.
„Efecte mari ca acestea ar fi putut avea un rol mult mai important în evoluția Pământului decât se credea anterior. Este un mister, nu avem un eveniment de extincție care se potrivește acestor coliziuni. Am o suspiciune privind impactul că ar putea fi mai vechi de 300 de milioane de ani.”
Descoperirea a fost făcută accidental, după ce oamenii de știință au forat mai puțin de doi kilometri (1.25 mile) în scoarța terestră, ca parte a unui proiect de investigare a modului de extragerea a energiei termice de pe Pământ. Concluziile lor sunt publicate în revista Tectonophysics.
Un meteorit de 10 km (6 mile) în dimensiune a lovit Pământul în largul coastei de Yucatan din Mexic, și care pe scară largă se crede că a provocat dispariția dinozaurilor, după ce blocarea soarelui de norul de cenușă produs, a avut un ”efect de iarnă” pentru reptilele iubitoare de căldură care nu au putut supraviețui.
În foto: Dr Andrew Glikson cu o mostră de Suevit o piatră cu material parțial topit format în timpul unui impact
Acest obiect a răspândit un nor de cenușă care a lăsat un strat martor de iridiu, rar asociat cu un anumit tip de asteroid din întreaga lume.
Explozia impactului ar putea fi echivalată ca și energie cu cea a 100.000.000.000.000 de tone de TNT, mai mult de un miliard de ori puterea dezlănțuită de bombele atomice care au distrus Hiroshima și Nagasaki.
Sursa: express.co.uk
Citiți și: PANGEEA, UNDE ERA ROMÂNIA ?
Vatra Stră-Română Dacii Geții Pelasgii Dacia ROMANIA
Pingback: FACEBOOK FAILED !!! | Vatra Stră-Română