HARTA ȘPĂGII LA ROMÂNI. OAMENI BUNI NU MAI DAȚI ȘPAGĂ ȘI CEREȚI BON FISCAL

Plecând de la premiza că lipsa de credință sau criza morală prin care trecem azi ca popor, este reală, cei care ne guvernează caută căi de a ne trezi din indiferența, indolența sau păcatul pe care unii din compatrioții noștri îl trăiesc.

Că recunoaștem sau nu, noi românii dăm șpagă, peșcheș, mită, tip, blătuim, corupem, etc, într’un cuvânt suntem imorali. Dacă eşti român, înseamnă că ai dat şpagă. Mai devreme sau mai târziu, fie cu mâna ta sau a altuia, e inevitabil că ai oferit cel puţin o „atenţie”. Fie că te’a oprit poliţia şi voiai să’ţi păstrezi carnetul, sau ai fost la spital şi îţi doreai să fii tratat omeneşte, sau ai ajuns într’o instituţie şi voiai să îţi găseşti o rezolvare la care aveai dreptul, ai fost obligat, direct sau indirect, să dai mită. Fie poliţistul te’a fezandat până ai înţeles cum se rezolvă, fie pacienţii de salon ţi’au spus cât mai e „cursul” pentru operaţie, sau doamna de la informaţii ţi’a sugerat că o ciocolată la cutărică, te scuteşte de multe drumuri în plus.

ȘPAGA PE REGIUNI

ARDEAL, BANAT, CRIȘANA, MARAMUREȘ

Contrar așteptărilor vestul și centrul României nu lipsește de pe harta corupției, a șpăgii și a comportamentului imoral. Este o veste proastă pentru adepții ideii că tot acest flagel vine de la București. Din nefericire pentru toți românii, nici ardelenii sau bănățenii nu mai sunt modelul de ”îngeri” morali sau incoruptibili, în care sunt prezentați în paginile de pe internet ale secesioniștilor, federaliștilor sau autonomiștilor demagogi. Minciuna, dezinformarea, demagogia și falsul fac casă bună cu aceste situri, sau pagini de pe facebook care nu merită să fie nici pomenite. Nu fac decât să arunce cu noroi în ”ceilalți”, practicând fără scrupule, aruncarea gunoiului propriu sub preș, adăugând la corupția generalizată și aceste obiceiuri josnice.

Statistic aceste regiuni cumulează 429 cazuri semnalate.

MOLDOVA

În regiunea Moldova s’au semnalat doar 172 de cazuri.

MUNTENIA, OLTENIA, DOBROGEA, BUCUREȘTI

Cum era de așteptat sudul infierat de ”transilvăniști” arată mai rău, dar pe principiul că e mai moral să arăți paiul din ochii altora, acești lupi moraliști doar aparent au dreptate. Cifra cazurilor semnalate din regiunile sudice este de 216, iar dacă adăugăm cele 361 din București avem o cifră care depășește ”Transilvania curată”, 577. Spunem că doar aparent, deoarece la fel cum demagogii ”transilvăniști” acuză colonizarea Ardealului de către moldovenii mai puțin înstăriți care vor un venit decent pentru familiile lor, același lucru s’a petrecut în ultimii 100 de ani și cu populația capitalei. Dar ce este de’a dreptul incorect afirmat pe seama modovenilor este cifra aproape neînsemnată de cazuri semnalate de imoralitate, pe care o regăsim printre moldoveni, care arată că românii noștri din estul țării nu au ”școală” pentru a corupe. Cu alte cuvinte, nu au adus moldovenii spre Ardeal metehne urâte, care existau deaja, ci poate tocmai la Cluj sau Brașov se ”școlesc”, în arta mituirii.  Realitatea totuși, este că pentru a corupe, a mitui, a mulțumi, nu are nimic de a face cu zona unde ne naștem, ci cu o istorie ce se pierde în anii întunecați de ocupație imperială de la vest, sud, și est.

La români, şpaga e ca o cangrenă, un obicei . E răspândită în întreg corpul social şi întipărită în inconştientul nostru colectiv. De la taximetrişti sau portari şi până la medici şi funcţionari, toţi ştim că „trebuie” să dăm, iar ei toţi „aşteaptă” să dăm. Excepţiile sunt atât de puţine, încât servesc mai mult drept curiozităţi sociale.

La noi şpaga a devenit un obicei social, un fel de „bună ziua” mai deosebit, un „how do you do” care se strecoară în buzunar. O vedem de mici, de când avem prima problemă care necesită o vizită la doctor sau când avem prima întâlnire cu ciocolata doamnei învăţătoare. Dintr’o combinaţie a unui sistem public disfuncţional şi a unei nefaste moşteniri fanariote a bacşişului, ne’am obişnuit să fim schizoizi din naştere. Există două sisteme: cel oficial al instituţiilor statului şi cel paralel, care trăieşte în aceleaşi instituţii, ca o umbră care îţi întunecă drumul până o potoleşti cu bănuţii care zornăie.

Dar şi după ce te’ai resemnat că vei da „o atenţie”, nu e deloc uşor. E un gest de care ne e ruşine (aproape) tuturor. Nemaivorbind despre cum să dai şpagă fără să fii văzut sau fără să te simţi umilit, de multe ori nici măcar nu ştii cât să dai. Şpaga rămâne întotdeauna ceva despre care auzi peste tot, dar despre care nimeni nu vorbeşte.

Ca să nu mai avem aceste mustrări de conștiință, nu e mai bine să nu oferim această atenție? Nu este mai bine să ne încărcăm cu o mare doză de ”nesimțire” și să nu mai introducem mâna în poșetă, buzunar sau portofel pentru a scoate bani pentru a corupe, mitui sau ”mulțumi”?

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Hippocratis_jusiurandum.jpg

„Fundamentul credinței este iubirea”, Dan Puric

Astfel că numeroase profesii care altădată reprezentau în societate, modele de conduită și demnitate sunt azi corupte de persoane care strică imaginea lor. Imaginea tuturor medicilor este coruptă de cazuri concrete anchetate de procurori. Dar problema nu rezidă din greșeala pe care a comis’o un medic, ci din parcursul de imoralitate instituit în ani și care capătă deja istorie. în obiceiul de a mulțumi pe medic.

Cei care luptă pentru a combate corupția îi deranjează doar pe oamenii care iau mită, mituiții, în timp ce mituitorii care dau își văd de treabă nestingheriți. Doar prin a arăta Europei că la noi se fac reforme, noi nu vom scăpa de flagel.
Vedem și auzim în media vorbindu’se despre percheziții, dosare de corupție și politicieni arestați și acuzați că ar fi luat mită.

Citiți și:  CLASA POLITICĂ, UN NOU ÎNCEPUT, PE FONDUL ZĂNGĂNITULUI DE CĂTUȘE

De ce persistă mita în politică, vămi, învățământ și sistemul sanitar?
Nu este secret pentru nimeni că oamenii mituiesc vameșul, profesorul sau medicul, că în instituțiile de învățământ, în spitale sau la trecerea frontierei, șpaga este la ea acasă.
Lumea vorbește că profesorii cer, în mod deschis, bani de la studenți, iar de la an la an, sumele sunt tot mai mari.
Persoanele care doresc sau sunt în nevoie, apelează la sistemul medical și ”mulțumesc” cu bani, medicilor de familie, doctorilor și chirurgilor din spitale sau asistentelor medicale, pentru ajutorul și grija lor. Cei mai mulți nu conștientizează că asta este munca lor și pentru aceasta ei primesc salariu, pentru serviciile acestea întreg corpul medicilor este sub jurământul lui Hippocrate.
În multe universități, absolvenții facultăților de medicină rostesc la sfârșitul ceremoniei de încheiere a ciclului universitar jurământul lui Hippocrate:

„Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
Să respect pe cel care m’a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce’mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să’i consider pe descendenții lui ca frați și să’i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să’i feresc de orice daună sau violență.
Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

Medicii care cer șpagă nu doar că încalcă legea, ci și propriul lor jurământ, care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale, atunci când au fost de acord că o vor face ”numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor” nu și spre folosul lor personal, dar și că se vor ”ține departe de orice acțiune dăunătoare”.

Începând cu 1 martie, toți comercianții sunt obligați să afișeze lângă casa de marcat un anunț de atenționare a clienților prin care să’i informeze că, în cazul în care nu primesc bon fiscal, pot sa păstreze produsul cumpărat fără să’l plătească. Evident că oamenii erau invitați și prin reglementările în vigoare a cere bonurile doveditoare pentru plata efectuată.
Acest lucru va fi posibil ca urmare a Ordinului MFP nr. 159/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131 din 20 februarie 2015.
“Daca nu primiți bonul fiscal, aveti obligația să’l solicitați. În cazul unui refuz, aveti dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. Solicitati si pastrati bonurile fiscale pentru a putea participa la extragerile lunare si ocazionale ale loteriei bonurilor fiscale”.

La prima vedere pare a fi un îndemn imoral. Cum să nu plătească un om de bună credință, întreținerea la bloc, dacă administratorul nu emite chitanță?
Se propune în bunăvoința Ministerului Finanțelor, când a prezentat modelul de anunț publicat pe care comercianții vor fi obligati să’l afișeze lânga casa de marcat. În plus, anunțul cuprinde și numărul de telefon Telverde 0800.800.085 al ministerului, pe care consumatorii îl pot apela gratuit pentru a semnala situațiile în care magazinele nu emit bonuri fiscale. În cazul în care, comercianții nu vor respecta legislația în vigoare vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 si 4.000 de lei.

bon fiscalNu știm cât de mult se va trezi spiritul civic al românilor de a cere un bon fiscal și de a eradica cu ajutorul lor evaziunea fiscală alarmantă, dar în mod sigur sunt destui care vor profita de invitația guvernului de a’și însuși bunuri fără a le achita, încurajând astfel situații penibile.

În cazul acesta, nu putem risca să asistăm la multe cazuri de furt cu legea în mână?
Se considera că măsura care a intrat în vigoare de la 1 martie este neconstituțională, și că, fără o dezbatere publica și fără o fundamentare serioasă a fost aprobat un act normativ care nu face decat să creeze situatii conflictuale. Prin această măsură legislativă se poate încuraja furtul din magazine, astfel încât unii clienți pot profita de o asemenea situație zicând că:

“nu’i cer bonul dacă nu mi l’a dat, așa că pot sa plec cu produsele fără să plătesc pentru că legea este de partea mea”.

Sunt deja voci care susțin că măsura este una exagerată și nefuncțională, care nu duce la realizarea scopului, acela de fiscalizare a veniturilor, ci mai degrabă permite un comportament abuziv din partea cumpărătorilor.
“Această ordonanță creează o poziție de forță între comercianți și clienți, tensionând relatia dintre aceștia”, spune un reprezentant al patronilor.
De aceeași părere sunt și comerciantii care cred că este o măsura care nu îi avantajează:

“Nu toți clienții sunt onești. Unii, vor profita de această lege pentru a încerca sa beneficieze de produsele pe care și le doresc fără să plătească, mizând pe faptul că pot spune ca nu au primit bonul fiscal”.
Întreprinzătorii sunt de părere că, pentru a exista o activitate economica sustenabila si profitabila, reciproc avantajoasă, evaziunea fiscală ar putea fi eliminata prin măsuri de relaxare fiscală și nu prin astfel de acțiuni neconstituționale de constrângere.

Cert este că pădure fără uscături nu există, printre comercianți, dar și printre cumpărători avem certitudinea că ei există, dar care în timp vor fi izolați de masa de oameni de bună credință. Oamenii de bună credință știu să discearnă ce este imoral, iar ei vor impune până la urmă linia ce trebuie urmată. Spiritul civic există, dar se manifestă izolat.

CU SIGURANȚĂ OMUL DE BUNĂ CREDINȚĂ VA CERE BONUL FISCAL ȘI VA PLĂTI TOT CE TREBUIE PLĂTIT. ACESTA ESTE ȘI MOTIVUL PENTRU CARE ROMÂNIA NU A DISPĂRUT DE PE HARTA EUROPEI, PENTRU CĂ OAMENII DE BUNĂ CREDINȚĂ EXISTĂ. Și sunt cei mai mulți.

Ne’o spune și Dan Puric:

”A te reîndrăgosti de propria ta țară, înseamnă a crede în Dumnezeu, iar fundamentul credinței este iubirea. Copilul iubirii este frumosul. Într’o lume care se urâțește în fiecare zi cu o viteză fantastică, nu putem vorbi de înfrumusețare, ci de ochiul care vede frumosul până și în acest dezastru”

Sursa: piatadespagă.ro, mfinante.ro, argumentpress.ro, puescu.ro

Citiți și: ”ROMÂNIA ESTE O PEPINIERĂ DE GENII”, DEZASTRUL ESTE PRODUS DE CEI MEDIOCRI

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s