BORIS NEMTSOV, OPOZANTUL LUI PUTIN A FOST ÎMPUȘCAT

Nemtsov a fost împușcat pe un pod dintre Catedrala Sf. Vasile și Kremlin. Un politician de opoziție din Rusia, fostul viceprim-ministru Boris Nemtsov, a fost împușcat mortal la Moscova, spun oficialii ruși.
Ministrul rus de Interne, care supraveghează forţa de poliţie din Rusia, a declarat că Nemţov a fost ucis cu patru focuri de armă trase în spate dintr’o maşină care trecea, în timp ce mergea pe un pod în apropierea Kremlinului, la scurt timp după miezul nopţii.

“Boris Nemtsov se plimba alături de o tânăra pe Marele pod de piatra (Bolshoy Kamenny), aflat in apropierea Kremlinului, moment în care a fost împuscat în spate de patru ori, acest lucru ducând la moartea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Interne, Elena Alexeeva, postului Rusia 24. Purtătoarea de cuvânt Elena Alekseieva le’a mai spus reporterilor că Nemtsov se plimba cu o femeie pe care o cunoştea, cetăţean ucrainean, în momentul în care un vehicul s’a apropiat şi atacatori neidentificaţi l’au împuşcat mortal. Femeia nu a fost rănită. El a fost împușcat cu un pistol dintr’o mașină albă care a fugit de la locul crimei, potrivit unei surse din poliție ce a declarat agenției de știri Interfax a Rusiei.

Potrivit site-ului de știri în limba rusă Meduza, „mai multe persoane” au ieșit dintr’o mașină și l’au împușcat.

Unul dintre colegii politicianului în partid RPR-Parnassus, Ilya Yashin, a confirmat decesul lui Nemtsov:

”Din păcate, pot vedea cadavrul lui Boris Nemtsov în fața mea chiar acum”, a fost citat de lenta.ru un site de știri din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat uciderea, spune Kremlinul.

Asasinarea liderului de opozitie Boris Nemtsov „poarta semnele distinctive ale unui asasinat la comanda si reprezinta o provocare”, a declarat presedintele Vladimir Putin, citat de purtătorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov. În plus, Putin a cerut comitetului de anchetă, Ministerului de Interne si FSB-ului (fostul KGB) să investigheze asasinatul.

Boris Nemtsov a fost unul dintre reformatorii economiei din conducerea Rusiei în anii 1990. Boris Nemtsov, 55 de ani, a servit Rusia ca prim vice prim-ministru sub președintele Boris Elțîn în anii 1990. El și’a câștigat o reputație de reformator economic în timp ce a fost guvernator într’unul dintre cele mai mari orașe din Rusia, Nijni Novgorod. Nemtsov era văzut ca un posibil succesor al lui Boris Elţîn, primul preşedinte rus ales. După preluarea puterii de către Putin în 2000, Nemţov a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai conducerii sale. El a ajutat la organizarea unor proteste de stradă şi a expus oficiali corupţi.

Succesorul lui Elțîn a căzut în dizgrația lui Putin, după ce Nemtsov i’a devenit un politician de opoziție fățiș. Într’un interviu recent, Nemtsov a declarat că se temea de Putin că l’ar putea ucide din cauza opoziției sale față de războiul din Ucraina.

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a condamnat omuciderea, spunând într’un tweet:

„Eu sunt șocat și consternat, liderul cheie al opoziției Boris Nemțov a fost împușcat, iar ucigașii trebuie să fie aduși în fața justiției.”

Boris Nemtsov a numit războiul ruso-ucrainean: „Agresiunea lui Putin”.

El a fost unul dintre organizatorii protestului programat pentru duminică şi intitulat Marşul Primăverii, care trebuia să aibe loc pe fondul unor probleme economice în Rusia generate de scăderea preţului la petrol şi de sancţiunile occidentale. Nemtsov a declarat în timpul unui interviu la radio chiar înainte de a fi ucis că este greu să trăieşti într’o intimidare şi o presiune constantă.

„Nu vreau să ascund faptul că opoziţia se află sub o presiune puternică”, a declarat el. „Sunt răspândite minciuni despre oameni şi trebuie să fi foarte puternic pentru a face faţă. Ştiu acest lucru din propria mea experienţă”, a explicat el.

A murit la câteva ore de la apelul pe twitter pentru sprijinirea unui marș de amploare de duminică la Moscova împotriva războiului din Ucraina. În ultimul său tweet, Boris Nemtsov a trimis un apel pentru opoziția dezbinată din întreaga Rusie, de a se uni într’un marș anti-război și care a fost planificat și organizat pentru duminică, și pe care l’a intitulat: Marș de primăvară anti-război, anti-criză. Detalii și pe blogul său:  http://echo.msk.ru/blog/nemtsov_boris/1501670-echo/

2201642

”Dacă susții oprirea razboiului dintre Rusia și Ucraina, dacă susții oprirea agresiunii lui Putin, vino pe 1 martie în Marino, Metro Bratislava”. În Marino 300.000 de moscoviți trăiesc demn, și este cel mai mare cartier din Moscova, ai cărui locuitori au suferit de pe urma războiului și a crizei, nu mai puțin decât cei care trăiesc în centru.

Într’un articol de la începutul acestei luni pe Sobesednik, un site de știri din Rusia, el a vorbit despre temerile sale pentru propria viață:  „Mă tem că Putin mă va ucide”, a spus el în articol la 10 februarie (în limba rusă). Nemţov declarase că mamei sale în vârstă de 86 de ani îi este teamă că Putin îl va ucide din cauza activităţilor sale din opoziţie. Întrebat dacă are el însuşi astfel de temeri, a răspuns:

„Dacă îmi era teamă, nu aş fi condus un partid de opoziţie”.

Nemţov a criticat ineficienţa Guvernului, corupţia tot mai accentuată şi politica Kremlinului faţă de Ucraina, care a adus relaţiile dintre Rusia şi Occident la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece.

”Cred că el a fost cel care a declanșat războiul din Ucraina. Nu l’am putut disprețui niciodată mai mult” a mai afirmat Nemtsov.

Vorbind la radio cu doar câteva ore înainte de deces, el l’a criticat dur pe Putin pentru a plonjat Rusia în criză prin „politica sa nebună, agresivă şi mortală de război împotriva Ucrainei. Ţara are nevoie de o reformă politică”, a declarat Nemţov pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

„Atunci când puterea se concentrează în mâinile unei singure persoane iar această persoane conduce pentru totdeauna, acest lucru va conduce la o catastrofă absolută”, a afirmat el.

Putin a fost acuzat de instigare la crimă în masă, a rebeliunii sângeroase din estul Ucrainei, o acuzație pe care el o neagă. Cu toate astea aproape 5.800 de oameni au murit și cel puțin 1,25 milioane de localnici și’au părăsit casele, conform surselor ONU. Guvernul ucrainean, liderii occidentali și NATO spun ca există dovezi clare că Rusia este cea care a ajutat rebelii cu arme grele și soldați. Experții independenți au reluat această acuzație în timp ce Moscova neagă, insistând asupra faptului că rușii care deservesc cu rebelii sunt „voluntari”.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Guvernului rus să desfăşoare o investigaţie „promptă, imparţială şi trasparentă” pentru a aduce autorii crimei în faţa justiţiei. Obama l’a calificat pe Nemţov drept un „avocat neobosit” pentru drepturile cetăţenilor ruşi. Secretarul de Stat american John Kerry a declarat că Nemţov şi’a dedicat viaţa unei Rusii mai democratice „şi unor relaţii puternice între Rusia şi vecinii şi partenerii săi, inclusiv Statele Unite”.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l’a numit pe Nemtsov un prieten personal şi un „pod” de legătură între cele două ţări. El a afirmat pe pagina sa de Facebook că speră ca ucigaşii să fie pedepsiţi.

Liderul opoziţiei ruse, asasinat. Avocatul lui Nemţov susţine că acesta primise ameninţări

Avocatul lui Nemţov, Vadim Prohorov, a declarat că politicianul a primit ameninţări pe reţelele de socializare şi a spus poliţiei despre ele, dar autorităţile nu au luat nicio măsură pentru a’l proteja.

Mihail Kasianov, fost premier rus aflat tot în opoziţie, s’a declarat şocat:

„În secolul XXI, un lider al opoziţiei să fie împuşcat demonstrativ în faţa zidurilor Kremlinului!”, le’a spus Kasianov reporterilor, în timp ce cadavrul lui Nemţov, pus într’un sac de plastic, era ridicat de la locul crimei pe o vreme ploioasă şi rece, pe fondul sunetului clopotelor din vecinătate.

„Ţara se rostogoleşte către prăpastie”. Mitingul de duminică a fost împins la periferiile oraşului de către autorităţi, dar Kasianov a declarat că organizatorii au decis să organizeze demonstraţia în centrul capitalei pentru a’l comemora pe Nemtsov. Refuzul oficialilor de a’l autoriza va cauza cu siguranţă furie şi ar putea conduce la revolte.

Garry Kasparov, fost campion la şah care a lucrat cu Nemtsov la organizarea protestului împotriva lui Putin şi locuieşte în Statele Unite, a declarat că asasinatul arată că Putin şi cei care îl susţin mint atunci când spun că sprijinul popular este puternic:

„Dacă ai 86 la sută sprijin, de ce ai ucide pe cineva ca Boris?”, a declarat el. „El ar putea ajunge la două milioane de persoane online în cel mai bun caz. O demonstraţie strânge câteva sute de persoane cel mult. Aşa că dacă eşti încrezător, de ce să faci asta?”, a întrebat el. Activistul de opoziţie Ilia Iaşin, care a vorbit ultima dată cu Nemţov cu două zile înainte ca acesta să fie ucis, a declarat că nu are nicio îndoială că uciderea lui Nemtsov a fost motivată politic.

„Boris Nemţov era un lider de opoziţie complet care a criticat cei mai importanţi oficiali ai statului, inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin. Aşa cum am văzut, astfel de critici în Rusia sunt periculoase pentru viaţa cuiva”, a declarat Iaşin.

Liderul opoziţiei ruse, asasinat. „Este unul dintre cele mai şocante lucruri“ Analistul politic Stanislav Belkovski a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că el nu crede că moartea lui Nemtsov ar servi în vreun fel intereselor lui Putin.

„Dar atmosfera de ură faţă de cei care gândesc altfel ce s’a format în ultimul an, de la anexarea Crimeei, ar putea juca un rol”, a declarat Belkovski, referindu’se la intensificarea discursului naţionalist susţinut oficial în Rusia de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea.

Irina Hakamada, o proeminentă figură a opoziţiei, cofondatoarea partidului liberal împreună cu Nemţov, a criticat climatul de intimidare şi a avertizat că această crimă ar putea prevesti o destabilizare periculoasă. „Este o provocare care în mod clar nu este în interesul lui Putin, este menită să zguduie situaţia”, a declarat ea citată de agenţia RIA Novosti.

Michael McFaul, ambasadorul american în Rusia în perioada 2012-2014 şi profesor la Universitatea Stanford, a calificat crima drept „unul dintre cele mai şocante lucruri de care îmi amitesc că s’au întâmplat în Rusia de mult, mult timp”.

Comisarul rus pentru drepturile omului, Elena Panfilova, a declarat că „nu doar Nemtsov a fost împuşcat în spate, ci toată Rusia”.

Vladimir Rîjkov, multă vreme un aliat politic al lui Nemţov, l’a acuzat pe Putin pentru alimentarea „atmosferei de ură faţă de cei cu viziuni diferite, a atmosferei de violenţă şi agresiune care există acum în ţară”.

După ce cadavrul lui Nemtsov a fost luat, numeroase persoane au depus flori la locul unde a fost împuşcat acesta.

„Acest lucru s’a întâmplat din cauza activismului său, care a fost foarte important”, a declarat Evgenia Berkovici, aflată la faţa locului. „Este politic în orice caz. Chiar dacă actul a fost comis de un agent de salubrizare oarecare care a luat’o razna şi avea o armă, este pentru că avea în minte că aceasta este moda acum”.

”Asasinate politice: Dmitri Holodov, jurnalist (ucis cu un colet exploziv în 1994), Vladislav Listiev, jurnalist (împușcat în 1995), Serghei Sorocikin, deputat (împușcat în 1995), Paul Tatum, om de afaceri american (împușcat în 1996), Galina Starovoitova, deputat (împușcată în 1998), Lev Rohlin (ucis în 1998), Mihail Sirota, deputat (împușcat în 2002), Vladimir Golovlev, deputat (ucis în 2002), Seghei Iuşenkov, deputat, lider de partid (împuşcat în 2003), Iuri Şekocişin, scriitor (otrăvit în 2003), Serghei Iușenkov, deputat (împușcat în 2003), Paul Hlebnikov, jurnalist Forbs (împușcat în 2004), Ana Politkovskaia, ziaristă (ucisă în 2006), Alexandr Litvinenko, fost colonel FSB, defector (otrăvit în 2006), Ruslan Iamadaev, deputat (împușcat în 2008), Serghei Magniţki, economist (decedat în detenție în 2009), Stanislav Markelor, avocat (împușcat în 2009), Anastasia Buburova, jurnalistă (împușcată în 2009), Natalia Estremirova, jurnalistă (ucisă în 2009), Boris Nemțov, lider al opoziției, fost vicepremier (împușcat în 2015).”   Vitalia Pavlicenco

http://www.europalibera.org/media/video/24351943.html

Un film documentar în care sunt scoase în vileag „minciunile” preşedintelui rus Vladimir Putin şi consecinţele politicilor sale care au determinat criza economică de la Moscova şi războiul din Ucraina, al cărui producător este chiar Boris Nemţov, a fost publicat pe 27 februarie curent, cu doar o zi înainte de asasinarea lui la Moscova.

Video are traducere în română (optați pentru titrare la player)

În film sunt contrapuse acţiunile şi declaraţiile lui Vladimir Putin care au dus la evenimente care au consternat lumea întreagă.

Printre acestea se numără faptul că cele mai multe companii internaţionale s’au retras din Rusia, în timp ce apropiaţii lui Putin, care i’ar administra firmele, inclusiv din domeniul petrolier, cum ar fi Ghenadi Timcenko, şi’a crescut averea de la 2 la peste 15 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Cea mai mare parte a filmului este dedicată războiului din Ucraina în care luptă soldaţi ruşi. Autorii acestuia accentuează minciuna lui Putin care a declarat, iniţial, că în Crimeea se aflau militari locali, ca mai apoi să recunoască faptul că „acolo au fost soldaţii noştri”. Totodată, sunt făcute publice mai multe mărturii ale militarilor care recunosc faptul că sunt din armata rusă, dar luptă în Ucraina.

Un alt episod se referă la planurile lui Putin privind „Novorusia”, declarând că şi Harkov ar fi făcut parte din aceasta, lucru neadevărat potrivit autorilor filmului, dar şi la faptul că avionul malaiezian a fost doborât de către separatiştii pro-ruşi cu o rachetă „BUK” din Federaţia Rusă. Potrivit producătorilor, până la acest tragic eveniment, „mass-media lui Putin” transmitea cu patos de fiecare dată faptul că separatiştii pro-ruşi doborau avioane ale armatei ucrainene.

Boris Nemţov a fost împuşcat, vineri noaptea, în apropiere de Kremlin. Acesta pregătea un raport despre implicarea Federaţiei Ruse în războiul din Ucraina şi urma să facă dezvăluiri despre mai multe acţiuni ale lui Vladimir Putin.

Sursa: BBC, ziarulnational.md

Citiți și:  MOLDOVA DE DINCOLO DE PRUT, RADIOGRAFIA UNUI STAT EȘUAT

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s