CUM DEZINFORMĂM ROMÂNII CA SĂ ADERE LA IDEEA FEDERALIZĂRII

Din ciclul: ”Cum se dezinformează românii naivi în vederea federalizării României”, revin cu noi detalii reale, despre adevăratul potențial economic al României.

Adepții înfocați și manipulatori ai federalizării susțin că cele 16 județe din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, pe care le vom numi ”Transilvania”, susțin economic restul României (vechiul regat), afirmație pe care vom încerca să o demontăm aici cu argumente strict statistice pe care ni le oferă INS.

Cât contribuie agricultura, industria și serviciile la PIB-ul regiunilor?

Contribuția la PIB-ul regiunilor a agriculturii, industriei, construcțiilor și serviciilor:

Economia celor opt regiuni ale României crește diferit, arată structural diferit și aceste realități ne indică absența unei strategii de dezvoltare coerente, menită să reducă decalajele intraregionale.

La nivel național, 87,82% din PIB-ul (Produsul Intern Brut) calculat prin metoda producției reprezintă VAB – Valoarea Adăugată Brută, adică diferența dintre tot ce se produce pe parcursul unui an și consumul intermediar.

În afara VAB, la calculul PIB se adaugă impozitele pe produs, taxele vamale și se scad subvențiile pe produs.

Ponderea sectoarelor principale în economia națională raportată la VAB este, conform statisticilor oferite de INS, următoarea: agricultură – 4,7%, industrie – 24,39%, construcții – 8,46%, comerț+servicii – 50,27%.

La aceste componente ale VAB se adaugă impozitele pe produs (12,12%) și taxele vamale (0,48%) și se scad subvențiile pe produs (0,42%). Aceasta e situația la nivel național. La nivel de regiuni, situația se schimbă.

Cea mai mare podere a agriculturii în VAB de la nivel regional o regăsim în regiunea Sud-Muntenia (7,88%), urmată de regiunea de Nord-Est (7,39%) și Sud-Est (7,20%). Cele mai mici ponderi ale agriculturii în VAB și, implicit, în PIB-ul regional, sunt în regiunea București-Ilfov (0,26%), cum era și normal, și în regiunea Centru (4,55% din VAB).

Industria are cea mai mare pondere în VAB regională în regiunile Sud-Muntenia (31,51%) și Sud-Vest Oltenia (30,45%). Cele mai slab industrializate regiuni, după ponderea în VAB regională, sunt București-Ilfov (15,81%) și Nord-Est (21,15%).

Citiți și: COLONIȘTI, SĂ VĂ IASĂ DIN CAP FEDERALIZAREA ROMÂNIEI !

Așadar, dacă defalcăm în două țara, după logica secesioniștilor manipulatori, ”Transilvania” cu cele 16 județe și ”Regatul” cu cele 25 de județe inclusiv Bucureștiul, avem:

1. ”Transilvania” cu 32,43 % din PIB

2. ”Regatul”  cu 67,57 % din PIB (vezi prezentarea de pe hartă)

Unde este superioritatea clamată de secesioniști?

Cum susțin cele 16 județe ale ”Transilvaniei” România, când cifrele ne arată fără echivoc că fiecare regiune are un aport normal, pe măsura dimensiunilor teritoriului și numărul locuitorilor săi?

Deși regiunea București-Ilfov are o pondere scăzută a industriei în VAB regională, ponderea industriei în VAB națională este cea mai mare. Aceasta este consecința faptului că regiunea deține cea mai mare pondere din PIB-ul național.

Deoarece foarte mulți nu cunosc decât din auzite despre ponderea tandemului București-Ilfov la PIB-ul național, dar și european, fiind în concurență directă cu orașe la care românii acum 10-15 ani priveau cu invidie, vă puteți documenta și aici:

BUCUREȘTI, MOTORUL ECONOMIC AL ROMÂNIEI

Contribuția construcțiilor înregistrează ponderea cea mai mare în VAB regională în Sud-Est (10,18%).

La polul opus se află regiunea Vest, cu un procent de 6,58% în VAB regională.

Comerțul și serviciile dețin cea mai mare pondere în VAB regională în regiunile București-Ilfov (63,1%) și Nord-Est (50,47%). Cele mai mici ponderi le regăsim în Oltenia (41,42%) și Muntenia (40,63%).

Tabloul ponderilor în PIB-ul național ne arată o Românie ce se menține într’un centralism economic.

Procentul deținut de economia regiunii București-Ilfov în totalul economiei naționale este în creștere față de anii `90, când se situa la nivelul de 14,22%. Între celelalte regiuni, decalajele sunt prezente și se măresc, făcând din România o țară cu trei viteze.

Între regiunile București-Ilfov și Nord-Est sau Oltenia decalajele de dezvoltare sunt atât de mari încât nu au șanse să fie surmontate în următorul deceniu. Problema e că cele două regiuni sunt pe cale să piardă trenul și în cursa cu cea de’a doua categorie.

Aceste decalaje intraregionale sunt în creștere și față de situația de acum un deceniu. Situația nu poate fi remediată doar cu declarații și subvenționarea bugetelor locale, atât cât să nu intre administrațiile în faliment.

E nevoie, probabil, de un alt ”Master Plan”, care să conțină măsuri concrete și nu hărți mâzgălite cu carioca.

Sursa: INS, analizeeconomice.ro

Citiți și: SOLICITAREA AUTONOMIEI ÎN BAZA UNOR CRITERII ECONOMICE FALSE

sau: ROMÂNIA VA DEVANSA ITALIA ȘI SPANIA, ȘI VA AJUNGE FRANȚA ȘI ANGLIA DIN URMĂ

Publicitate

36 de gânduri despre &8222;CUM DEZINFORMĂM ROMÂNII CA SĂ ADERE LA IDEEA FEDERALIZĂRII&8221;

 1. Problemele au aparut imediat dupa intrarea in vigoare a Trianonului, cand autoritatile din Vechiul Regat au tratat Transilvania si Basarabia ca pe niste provincii cucerite, nu fratesti; a se vedea si Memorandumul inmanat de Iuliu Maniu lui Carol al II-lea in 1 decembrie 1938.

  Apreciază

 2. Pingback: Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni

 3. Pingback: CUI I’AR FOLOSI O AUTONOMIE A UNOR JUDEȚE ARDELENE SAU MOLDOVENE? | Lupul Dacic

 4. Pingback: CUI I’AR FOLOSI O AUTONOMIE A UNOR JUDEȚE ARDELENE SAU MOLDOVENE? | Vatra Stră-Română

 5. Pingback: ROMÂNIA VA DEVANSA ITALIA ȘI SPANIA, ȘI VA AJUNGE FRANȚA ȘI ANGLIA DIN URMĂ | Vatra Stră-Română

 6. Pingback: CUM DEZINFORMĂM ROMÂNII CA SĂ ADERE LA IDEEA FEDERALIZĂRII | Vatra Stră-Română | euzicasa

 7. Pingback: SOLICITAREA AUTONOMIEI ÎN BAZA UNOR CRITERII ECONOMICE FALSE | Vatra Stră-Română

 8. Pingback: GERMANIA ŞI „INDEPENDENŢA TRANSILVANIEI” | Lupul Dacic

 9. Pingback: AUTOSTRADA PITEȘTI-SIBIU 5 VARIANTE DE TRASEU | Vatra Stră-Română

 10. Unora nici nu merită să le acorzi vreo atenție. Ori că nu cunosc limba română corect, ori că mamele lor i’a înțărcat mai devreme și nu și’au primit cei 7 ani de alăptat din educația maternă, sunt ori golani, ori dezinformatori de duzină. Toți aceștia sunt doar masa de manevră a celor care’și urmăresc cu meticulozitate interesele lor meschine. Și nu’s puține aceste interese…

  Apreciază

 11. Pingback: ROMÂNII, AU SIMȚUL PROPRIETĂȚII CEL MAI DEZVOLTAT DINTRE EUROPENI AVÂND CEI MAI MULȚI PROPRIETARI, LA POLUL OPUS GERMANIA AVÂND CEI MAI PUȚINI | Vatra Stră-Română

 12. PROST ARTICOL IN PRIMUL RIND DIN ” REGIUNEA ” BUCURESTI -ILFOV -SAU BUGETUL REGIUNII TREBUIE SCOASE DIN CALCUL TOTI MARII CONTRIBUABILI OBLIGATI PRIN LEGE SA AIBA SEDII SOCIALE IN BUCURESTI SI PLATESC TAXE SI IMPOZITE IN BUCURESTI – NARII CONTRIBUABILI SINT DIN TOATE JUDETELE TARII ASA SE UMFLA-N PENE ASTIA CU REGIUNEA BUCURESTI-ILFOV CU NU STIU CITE PROCENTE DIN PIB TOT CU MUNCA ALTORA ,IAR CU REGATUL STIMABILILOR VEDETI JUDETELE : TELEORMAN – A LUI DRAGNEA SI JUDETUL GORJ -A LUI PONTA CELE MAI SARACE JUDETE -VESNIC INUNDATE SI INZAPEZITE MAI VORBIM DESPRE CUNTRIBUTIA REGATULUI LA PIB . DE ASTA VOR ARDELENII ,BANATENII CRISENII -AUTONOMIE ECONOMICA CA PREA SE EXAGEREAZA CU CENTRALISMUL ASTA MOSTENIT DE LA COMUNISTI ADICA BANII SA RAMINA ACOLO UNDE-S PRODUSI SAU SE MUNCESTE IAR CEL CE STA CU MINA-N TINSA SA SE APUCE SA MUNCEASCA DACA NU POATE MURI DE FOAME -ASTA-I DEMOCRATIA

  Apreciază

  • Ca să nu demonstrezi că ești doar răuvoitor, pentru că doar asta reiese din comentariul tău strigător și plin cu dezinformări și condimentat cu informații eronate, citește despre contribuția Bucureștiului la PIB-ul României: BUCUREȘTI, MOTORUL ECONOMIC AL ROMÂNIEI, aici: https://thraxusares.wordpress.com/2015/03/22/bucuresti-motorul-economic-al-romaniei/ …și mai vorbim după ce te documentezi serios despre economia țării noastre. Îți las comentariul, dar încearcă să scrii cu minuscule și normal, pentru că prostiile scrise, nu sunt acceptabile pentru oricine. Pricepi Gore-Golan?

   Apreciat de 1 persoană

   • Adica tot de pe pagina voastra sa se documenteze? Oricum, nu cifrele conteaza. Ci sentimentul ca Transilvania nu are nevoie de „Regat”. Ca sint 35% sau 30%, s-ar descurca foarte bine cu acesti bani.

    Apreciat de 1 persoană

   • Dragă Oszter (alias Marc33) nu pentru voi minoritarii maghiari sunt prezentate cifre reale din statisticile care sunt trimise la Bruxelles, pentru voi oricum nu contează decât destrămarea României. Dar spre dezamăgirea voastră acest lucru nu se va întâmpla pentru că 3,9% adică 3-400.000 de minoritari care mai trăiți ca și coloniști pe meleagurile noastre, nu veți decide niciodată destinul a 20 de milioane de români. Așadar dacă cifrele românești emise de INS și ANP nu’ți priesc, de ce nu te resemnezi? Crezi că 7 milioane de români 30-35% din români din Ardeal, Maramureș, Crișana și Banat vor vrea vreodată să trăiască alături de minoritarii dușmani care le doresc tot ”binele” de pe Pământ cu minciunile aferente propovăduite de guru ca Gherman & Duicu și toți acoliții voștri dirijați de Budapeszt? Viszatzi!!!

    Apreciat de 1 persoană

   • Domnule Thraxus Ares, fie că îți convine, fie că nu, și românii din Transilvania/Banat/Crișana sunt de acord cu ce spun domnii Grigore & Marc33 / Ozster. Nu are legătură cu naționalitatea omului, ci cu locul în care trăiește și simțămintele fiecăruia. Îți garantez că ce numiți aici „coloniști” sunt la fel de bine primiți la ei acasă, indiferent că vecin le e un sas, un român sau țigan.

    ȘI acum la subiectul articolului, domnul Grigore are mare dreptate. Am avut de-a face cu corporații din teritoriu și am văzut cum se pune problema. Fabrica producea în Banat (pe asta o cunosc personal), iar sediul central era la București. Profitul mic era la fabrică, profitul mare (a se citi uriaș) era la București, pe munca celor din Timiș și Prahova. Să nu mai spun că salariile erau în funcție de cifra de afaceri, cheltuielile interne erau în funcție de cifra de afaceri (să vezi ce sediu aveau cei din București și ce sedii aveam noi, deși de la noi veneau produsele pe care făceau ei banii). În concluzie, dacă s-ar face respectiva federalizare, se va tăia o halcă mare din numărul ăla mare care apare la București ca proporție din PIB.

    Apreciat de 1 persoană

   • Florin, știm amândoi că nici eu și nici tu nu vorbim în numele ardelenilor adevărați. Cum am spus, minoritarii (odraslele coloniștilor), care cu greu mai depășesc 3-4 % fără ajutorul șmecherilor care conduc destinul României, atunci când mai au nevoie de un partid ”balama” (UDMR), și ca să dea bine la extern, parte din ei sunt precum spui. Dar la fel de bine, știm amândoi că mulți din ei se pișă pe țara în care s’au născut, iar asta nu poate fi iertat. Așadar, o singură cale este pentru a tranșa pentru totdeauna subiectul: REFERENDUM. Șansele ca acest test să treacă sunt infime cu toate că s’a redus și pragul la 30%, tot nu aveți cum să destrămați țara, cu un vierman care nici 1% nu are aderență la Cluj. Dealtfel, viermii care visează la federalizare, ca să ocupe scaune mărunte ”regionale”, de aceea sunt și așa de binevoitori cu resturile coloniștilor de prin Ardeal, poate-poate, vor aduna peste 10%. Dar românii cei mulți adică cei 90 % poate mai mulți, nu vor lăsa ca acești viermi să răzbească, pentru că cei mai mulți sunt fiii și nepoții celor care au murit pentru ca țara să fie întreagă, poate nu perfectă, dar întreagă…să nu uiți acest lucru!

    Apreciat de 1 persoană

 13. Pingback: DIN PRESA MAGHIAROFONILOR: ”RĂDBAREA NOASTRĂ ESTE PE SFÂRȘITE… AUTONOMIA KAPUT? …LA BUDAPESTA PENTRU PĂMÂNTUL SECUIESC…” ” | Vatra Stră-Română

 14. Pingback: BUCUREȘTI, MOTORUL ECONOMIC AL ROMÂNIEI | Vatra Stră-Română

 15. Pingback: BUCUREȘTI, MOTORUL ECONOMIC AL ROMÂNIEI, O REALITATE DE ORGANIZARE TERITORIALĂ VIITOARE A ROMÂNIEI | Vatra Stră-Română

 16. Pingback: GERMANIA ŞI „INDEPENDENŢA TRANSILVANIEI” | Vatra Stră-Română

 17. sunt de acord sa-i ajutam pe cei care nu au si propun 10 din taxele adunate local sa se dea spre guvernul central care va retine apararea interioara si exterioara, diplomatia si alte proiecte nationale(+control fiscal si a altor institutii), lasand educatia, cultura, sanatatea la nivel local. si alte 10% fond de solidaritate spre regiunile sarace.

  Apreciază

 18. acum sincer …. includeti Bucurestiul in veniturile realizate de „Regat”? sunt foarte multe industrii care au sedii centrale si de raportare in Bucuresti: banci, asigurari, etc. Si mai sunt si alte debalansari. Portul, OMv Petrom … etc care se concentreaza ca venituri doar in Regat pentru ca acolo au inregistrat sediul social…. fara sa considere locul de realizare a veniturilor … pentru ca nu e asa … nu se repartizeaza pe puncte de lucru … e buna nu e buna federalizarea habar nu am …. dar analiza este este despre mere, pere si mai rau, porumb.

  Apreciază

  • Este o practică europeană curentă, precum și la Budapesta, Roma, Viena etc. Nu văd de ce Bucureștiul ar face notă discordantă, vis a vis de această practică. Pe de altă parte nu trebuie uitat că o mare companie, nu’și deschide sediul la Sebeș sau Ișalnița, ci în centrul de afaceri cel mai important, așa cum se întâmplă civilizat pretutindeni. Multinaționala nu’și va face declarațiile centralizate într’o benzinărie la ieșirea din Cluj, ci la sediul central, așa cum se întâmplă și la Budapesta, nicidecum la Jula sau Micherechi. Apoi se poate observa cu ochiul liber cifrele seci, cel mai mic contributor sudic ”regățean” (Oltenia) față de cel mai bun din ”Transilvania” există un decalaj de numai 3,4 % din PIB, cu mult prea puțin față de pretențiile unei afirmații de genul: ”România trăiește pe spatele ardelenilor”, ceea ce nu numai că e falsă, dar se poate bănui de foarte multă rea-credință, pentru că așa și este. Acel decalaj poate fi acoperit ușor prin noi investiții în regiune sau de susținere de la București, care are o potență economică foarte mare la PIB indiferent de ce s’ar spune (cu sau fără debalansări, centralizări, etc), pentru că are și o concentrație populațională mare de aproape 3-4 milioane de români (mulți din ei și olteni….dar și ardeleni), ceea ce iarăși este o practică europeană, spre care nu’i așa tindem, fondurile de convergență fiind tocmai pentru a acoperi, dezvolta, ajuta regiunile rămase în urmă. Orice s’ar spune, nu acesta poate fi un argument adus pe altarul ridicat de secesioniști, al pretinsei libertăți față de București. A fost, este și va rămâne neserios invocat, și pe mai departe deoarece, decalajul între provincii, și București nu stagnează, el se adâncește prin noi și noi dezvoltarea companiilor vechi, și extinderea în capitala țării a unor noi sucursale ale altor multinaționale.

   Apreciază

   • uite, acuma la repartizatii timisul a primit 2,5 de mil, teleormanul 111 de mil euro. acuma: 1. sa ramana toti bani in fiecare judet, la locul unde a fost produs. 2. firmele mari sa nu trebuie neaparat sa plateasca direct in buc. dupa aia vedem cine mai are gura mare.
    plus de ce se intampla ca cei care vin in ardeal si se stabilesc aici niciodata nu intorc. sunt care nici nu mai sunt in legatura cu familile lasate in regat sau moldova. migratia mai este evident si spre bucuresti. dar nimeni nu migreaza spre bacau sau teleorman, ba spre timis, cluj, mures, chiar si harghita. fa un sondaj in ardeal, tre sa intrebi numa unde sunt bunicii? si vezi. statisticele au in spate o politica complet gresita. sau hai sa nu mai dam nimic la teleorman et co si chiar sa luam de la ei si dupa aia vedem cine mai vrea autonomie.

    Apreciat de 1 persoană

   • Thraxus Ares, mai termină cu falsele tale analize și date protocroniste. Pelasgii nu mai există, cei ce au rămas, s-au întors pe steaua de pe care au sosit, ”Steaua fără nume” i se zice. Dacă vrei să-i urmezi, ca să nu te mai șicaneze autonomiștii, îți pot face rost de niște ”bozgori” 🙂 (parcă așa se cheamă moneda respectivă), să-ți poți cumpăra bilet, ca să te întrunești cu strămoșii tăi!

    Apreciat de 1 persoană

   • Eu sunt roman ardelean si imi doresc o autonomie a Transilvaniei. Majoritatea prietenilor mei, romani – ardeleni, isi doresc acelasi lucru. Nu suntem de acord cu mentalitaea si obiceiurile regatenilor. De aceea dorim sa fim autonomi(cel putzin!).

    Apreciat de 1 persoană

   • „Thraxus Ares, trăim fiecare în alt film. Vizionare plăcută!”
    Aici, chiar ai dreptate. realizezi ca „filmul” d-tale ii …. gresit?

    „Alegerile parlamentare din martie 1922 au reprezentat o sursă a tensiunilor politice pentru întreaga perioada interbelică, atunci stabilindu-se disensiunile profunde între PNR, PŢ – PNL, viitoarea balanţă legislativă PNL – PNŢ. După o serie de tratative eşuate între Iuliu Maniu şi Ion I. C. Brătianu privind o viitoare fuziune între PNR şi PNL, ce au avut loc în toamna anului 1921, cei doi lideri neînţelegându-se la împărţirea numărului de locuri în Parlament, alegerile din primăvara lui 1922 au fost câştigate de Partidul Naţional Liberal, însă Iuliu Maniu a catalogat scrutinul drept „o ruşine naţională”. Reprezentanţii partidelor de opoziţie au acuzat în acea perioadă guvernul liberal, organizatorul alegerilor, prin Ion I. C. Brătianu, şeful Consiliului de Miniştri, de „teroare şi furt de urne!”
    Conform unui fragment din scrisoarea lui Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Român, către Regele Ferdinand I, trimisă în 11 martie 1922 şi publicată în cotidianul interbelic „Patria”, oficios al PNR, apoi PNŢ, rezultatul alegerilor parlamentare din Ardeal şi Banat „nu corespunde voinţei şi voturilor” cetăţenilor. Iată textul lui Iuliu Maniu:
    ”Majestate, Terminându-se în Ardeal şi Banat alegerile pentru Cameră, îmi ţin de datorie să aduc la Prea Înalta cunoştinţă a Majestăţii Voastre că rezultatul alegerilor pronunţate de preşedinţii electorali şi publicate de guvern, nicidecum nu corespund voinţei şi voturilor alegătorilor din Ardeal şi Banat.
    Guvernul nu s-a sfiit a se folosi de toate mijloacele imaginabile pentru a teroriza şi corupe alegătorii. Prin ordonanţele ilegale şi în directă contrazicere cu decretul-lege însuşi guvernul a dat directive preşedinţilor electorali pentru respingerea candidaţilor şi a ordonat întreruperea alegerilor pentru o noapte, dând prin acesta în mod intenţionat ocazia la fraude şi crime încurajând la aceasta organele sale. Sute de funcţionari permutaţi şi destituiţi, cea mai sălbatecă vânătoare de suflete cu bani şi băuturi; arestări şi bătăi fără număr; arestarea chiar a unor candidaţi şi împiedicarea propagandei electorale – au permis alegerile.
    […] Astfel, Majestate, ziua alegerilor din Ardeal şi Banat, care ar fi trebuit să fie o zi de sărbătoare şi un prilej de înălţătoare manifestare a demnităţii şi suveranităţii naţionale câştigate cu atâtea jertfe, s-a prefăcut într-o zi de jale şi deznădejde, înecată într-o ruşine naţională şi într-un scandal european.
    Ardealul şi Banatul au fost jefuite de reprezentanţii săi adevăraţi. Singura noastră nădejde mai este în simţul de dreptate şi în înţelepciunea Majestăţii Voastre, care credem va şti şterge această pată care murdăreşte ţara noastră şi va găsi calea de reprobare şi îndreptare a ilegalităţilor şi a crimelor săvârşite cu ocazia acestor alegeri. Cât pentru noi, nu vom putea recunoaşte legalitatea şi autoritatea morală a Corpurilor legiuitoare compuse prin astfel de mijloace.
    Al Majestăţii Voastre prea plecat servitor Iuliu Maniu, Preşedintele Partidului Naţional Român, „Patria”, 11 martie 1922.”
    Adevarul este ca majoritatea romanilor cunosc doar istoria falsificata a poporului roman. adevarul esca ca n-am prea avut. Dar furam, ca suntem experti-inclusiv, …. istorie …

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s