SENZAȚIONAL: ARTIZANAT ROMÂNESC TRANSPUS PE NOTE MUZICALE

Studentul la design Zsanett Szirmay a transferat modele de broderie populară românească pe cartele perforate într’o cutie muzicală, care citește motivele tradiționale și le transformă în sunete.

Ascultați o partitură:

Pentru Proiectul Soundweaving, Szirmay a  folosit un aparat de tăiere cu laser-pentru a crea găuri de’a lungul materialului, formând modele care imita motivele din broderii vechi din regiuni ale Europei de Est, cu predilecție din România.


Benzile de material servesc ca benzi pentru cutia muzicală, care traduc modelele în melodii. Cardurile perforate sunt presate de 20 de dinți de pieptene în interiorul casetei de muzică de metal folosind o serie de rotile dintate si o manivelă manuală. Când fiecare dinte este prins și eliberat de către o gaură corespunzătoare, se creează o notă muzicală diferită.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

„Soundweaving adaugă o altă dimensiune broderiei traditionala, activează multiple simțuri și inspira vizitatorii să interacționeze, deoarece nimeni care vizitează expoziția, nu poate reuși această performanță prin ei înșiși”, a declarat designerul, care studiaza pentru un master în design textil la Universitatea Moholy-Nagy din Budapesta.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

Cartelele perforate sunt deja utilizate în mașini de țesut pentru a programa modele în același mod în care acestea sunt utilizate în instrumentele muzicale, cum ar fi flașnetele, pentru a produce muzică. Acesta a fost sensul, care a inspirat proiectul.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

„În timp ce lucram în atelierul de țesut, am devenit intens fascinat de cartelele perforate și utilizarea lor în mașinile de țesut”, a declarat Szirmay Dezeen.

„Mi’am amintit că flașnetele cu benzi perforate din copilăria mea lucrue pe același principiu.”

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

Privind la cusătura încrucișată (eco-cusătura) ca la un model de pixeli, Szirmay a atribuit o notă pe o partitură muzicală pentru fiecare cusatură, ștanțând manual modele de corsaje tradiționale ale costumului popular sau fețele de perne, prin hârtie și fabricând astfel cardurile.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

„Pentru a le fabrica, am folosit dansuri populare care purtau haine brodate tradiționale…”, a spus designerul.

„Contemplând și făcând un pas mai departe, am fost curios să aflu cum ar putea să sune modelele eco-capsate”.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

Proiectul a fost prezentat pentru prima dată la o expoziție la universitate în septembrie 2014, în timpul Săptămânii Viena Design, când bucăți mari de textile decupate cu laserul, au fost atârnate vertical în linie în jurul mașinilor de sunet.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

Această prezentare s’a dorit a se oferi o referință vizuală a caracterului stratificat pentru software-ul care editează sunetul, unde melodiile individuale sunt afișate separat.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

Straturile de textile au fost compensate, imitând intervalele de timp, în muzică, cunoscute sub numele de „fază” sau „canon”.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

„Principiile compoziției sunt similare cu designul textil. Ambele segmente folosesc formularul prim, inversiunea, inversarea și inversarea retrogradă”, a spus Szirmay.

„M’am jucat cu aceste transformări, în crearea de cartele-perforate cu ajutorul muzicianului și compozitorului Bálint Tárkány, Komárom-Esztergom-Kovács în calitate de co-producător.”

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

Soundweaving a fost prezent într’un spectacol la Târgul Heimtextil de la Frankfurt.

Sunet Țesutul de Zsanett Sziarmay

Fotografie de Alexander Fövényi.

SLIGHLY WINDY

Un alt concept, Slighly Windy, O piesă muzicală de artă născută din colaborarea dintre Reuge și ECAL (Universitatea de Arta si Design Lausanne)
Designer: José Ferrufino
În timp ce vizita Fabrica Reuge, Ferrufino a fost lovit de frumusețea mișcării muzicale și sentimentul de bine indus de ascultarea melodiei: ”M’am simțit ca și cum asistam la un moment de grație.”
Vizita a fost o mare sursă de inspirație atunci când a proiectat piesa. Slighly Windy transcrie frumusețea naturii, adierea de vânt și muzica.Ascultați partitura:

Mecanismul:

Declanșarea mișcării muzicale determină mișcarea modulului cu came și leagănă spicurile de grâu, imitând adierea de vânt

Mișcarea CH 3,72, 72 note, 3 melodii, 1 cilindru, 12 spice de grâu de aur

Puțin Windy de José Ferrufino

Această casetă de muzică proiectată de  ECAL Universitatea de Arta si Design Lausanne absolvent José Ferrufino folosește mișcarea mecanismului muzical, și provoca bețele de grâu pentru a influența ușor.

ETAMINA SE PIXELEAZĂ ȘI SE TRANSFORMĂ ÎN PUFURI ȘI COVOARE

b prodotti 45407 rel896433cd 71ae 4d31 85b6 10b7496278951 Etamina se pixelează și se transformă în pufuri și covoare

Când vezi pentru prima dată colecția Canevas a brandului spaniol Gan Rugs( un brand de covoare și pufuri absolut fantastice), nu’ți vine să crezi: iată că minunea s’a întâmplat, etamina e ”fashion”-abilă și se poartă cusută pixelat.

Bineînțeles că nu e vorba de etamină, ci de fetru, care preia designul tradițional și îl reintegrează contemporan digital.

b prodotti 59311 rel5f846ae1 ff88 421a 83b4 8ed816613f08 Etamina se pixelează și se transformă în pufuri și covoare

Este o colecție lansată anul acesta la Salonul de la Milano, al cărei designer, Charlotte Lancelot, nu se află nici pe departe la prima abatere cu jocuri textile, extrem de grafice, cu subtilități familiare, emoționale. Încă din 2006 crease un covor brodat în aceeași idee, dezvoltată acum pentru colecția Canevas.

b prodotti 45407 relb5e61e46 4463 4dc1 a27a 3d4e682b3471 Etamina se pixelează și se transformă în pufuri și covoare

Să tot stai întins în visare pe Canevas.

b prodotti 59318 relf42efabf d35c 42ba 8c8b 29baa62a6fa9 Etamina se pixelează și se transformă în pufuri și covoare

Colecția extrem de proaspătă nu a intrat încă în seria brandului Gan Rugs, dar asta se va întâmpla în curând.

Nu ne putem abține să nu ne gândim cum ar arăta astfel de piese într’o mansardă sau într’un lounge.

Ne cam înnebunim după mixul de arhaic și digital și încă ne mirăm cum o idee atât de simplă, de pe vremea bunicii, și’a găsit expresia contemporană atât de firesc și în același timp surprinzător.

b prodotti 45407 prel0cb6e4f2 551e 4a08 9a13 c147ca226b7d Etamina se pixelează și se transformă în pufuri și covoare

Un covor ca un tablou. Întreaga colecție îți lasă senzația unei picturi în lucru…

b prodotti 59318 relfe6ebdac f52b 4e94 a4d5 22f257ad0b15 Etamina se pixelează și se transformă în pufuri și covoare

Admirabil! Țesătura cu pixeli e fenomenală: cu cât te apropii senzația de pixeli dispare, rămâne grafica cusăturilor ”musculiță”, neuitate de la orele de lucru manual.

Și mai fain este că doar cu câteva piese, un covor, două-trei pufuri și câteva pernuțe, ți’ai aranjat cel mai cool și textil colț de relaxare! Cu siguranță prețul lor nu va fi unul mic, dar zicem că ideea face toți banii.

Surse:  reuge.com,  gan-rugs.com  dezeen.com,  youtube.com designist.ro

Vatra Stră-Română‬ ROMANIA  Geții‬ Pelasgii‬

Publicitate

4 gânduri despre &8222;SENZAȚIONAL: ARTIZANAT ROMÂNESC TRANSPUS PE NOTE MUZICALE&8221;

  1. Pingback: Probe-Bombă: Scrierea dunăreană a geţilor se află la baza alfabetelor chirilic și latin. Şi pietrele ne spun adevărul. Iar noi ? – Basarabia Literara

  2. Pingback: LIMBA DUNĂREANĂ SAU LIMBA LATINĂ? | Lupul Dacic

  3. Pingback: NUMERELE LUI FIBONACCI ȘI PROPORȚIA DE AUR | Vatra Stră-Română

  4. Pingback: LIMBA DUNĂREANĂ SAU LIMBA LATINĂ? | Vatra Stră-Română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: