HARTA EUROPEI DE EST LA 900 d.Hr.

Harta Europei de Est o (900 d.Hr), Historisch Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824

WALACHEN – RUMÂNII
Harta a Europei de Est, 900 d.Hr., publicată în Historisch Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824. Este prezentată Dacia, incluzând teritorii locuite de rumâni din Transilvania, Țara Româneasca și Moldova, TĂRILE ROMÂNE de mai târziu, până la Don, dincolo de Crimeea. Granițe – la est khazarii (CHAZAREN), la nord varegii ruși (WARAGER – RUSSEN) și polonezii (POLEN), la vest maghiariofonii (UNGERN), iar la sud bulgarofonii (BULGAREN).

”Turcia” cum era trecut pe hărți spațiul invadat de jafurile asiaticilor exterminați la 955 de OTTO I

Vezi și:  HARTA ȚĂRILOR ROMÂNE 1535

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

Publicitate

10 gânduri despre &8222;HARTA EUROPEI DE EST LA 900 d.Hr.&8221;

 1. si inca o harta, facuta de Johannes Honterus, numita Septemcastrensis de Corona. arata Ardealul („Transylvania”), Muntenia („Valachia”), si Moldova („Moldavia”). intre „Transylvania” si „Valachia”, apare DACIA.

  Apreciază

 2. inca o harta, se numeste „Present Distribution of the European Races”, aratand cum e Europa in mod Rasial, avand trei rase, Nordic (rosu), Alpin (Verde), Mediteranean (Galben). harta este din cartea lui Madison Grant „The Passing of the Great Race”, din 1916.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Madison_Grant
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Passing_of_the_Great_Race

  din motiv ce harta este bazata pe o carte din 1916, e evident ca arata granitele de atunci. cel mai interesant lucru dupa parerea mea, e cum Romania (sau „Rumania” pe harta) este numita si DACIA, si cum „DA” din DACIA, este aratat in Ardeal („Transylvania” pe harta, avand numele aratat pe harta langa DACIA, si cum si Basarabia, sau „Bessarabia” pe harta, tot are numele langa DACIA).

  Apreciat de 1 persoană

 3. priviti si harta asta, Europa in anul 907 cand a murit Arpad, voievodul Ungurilor. priviti cum scrie „Vlachok”, adica Vlahi, la NORD de Dunare, in zona Munteniei, si cum in Ardeal (sub ocupatie Ungureasca pe harta) apare si capitala Dacica SARMISEGETUZA.

  harta asta a fost facuta de Marki Sandor, si a aparut in Pallas Nagy Lexikona, care a fost prima enciclopedie Ungara care sa nu fie tradusa din alte limbi.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/A_Pallas_Nagy_Lexikona
  (nu am gasit articol in Romana)

  Marki Sandor a mai facut inca o harta, aratand Ardealul si campiile Panoniei la venirea Ungurilor, aratand in Ardeal voievodatele lui Menumorut, Glad, si Gelu.

  in partea Ardealului unde se arata voievodatul lui Gelu, (sau Gyelo pe harta), este scris, „VLACH ES SZLAV ORSZAGA” adica tara Vlahilor si Slavilor.

  si cum in „VLACH ES SZLAV ORSZAGA” apar orase precum Napoca (Cluj), Potaissa (Turda), Ampelum (Zlatna), Apulum (Alba Iulia), si desigur, SARMISEGETUZA. mai arata in Oltenia, „VLACHOK”, adica Vlahi, si langa „VLACHOK”, in Oltenia.

  si cum in coltul de dreapta sus a harti, se pot vedea ce inseamna simbolurile de pe harta. pe langa ele apare si „Romai telep” (orase? ruine?)

  Apreciat de 1 persoană

 4. si am mai gasit inca o harta din Atlasul lui Spruner, „ATLASES: 1. Spruner Karl Von: Historico-Geographical Hand Atlas. 1872. 3rd edn. Oblong folio; with 27 coloured maps. CONDITION: VG; 2. Atlas to AlisonÉs History of Europe. L, Blackwood, 1850. New edn.”

  https://www.invaluable.co.uk/auction-lot/atlases-1.-spruner-karl-von-historico-geographi-42-c-3e141d2aeb

  (scuze de calitatea joasa, nu am gasit inca o varianta mai buna)

  Apreciat de 1 persoană

 5. Referitor la harta Europei de Est reprezentând teritoriile din anul 900 – în spațiul mioritic românesc scrie „WALACHEN (od Rumani)” = „WALACHEN (odER Rumani)” = VALAHI (sau Rumâni). În limba latină, conform Google Translate, Rumani = Rumâni, iar în limba albaneză = România.
  Se vede clar cum numele Walachen se întinde până în Transnistria către râul Bug.
  Frontiera de vest se aseamănă celei actuale cu deosebirea că în nord ea coboară către Prut.
  Transilvania este reprezentată prin numărul 2, care cf. legendei se numește Cyla = nu cunosc semnificația.
  Totuși nu trebuie acceptată în totalitate ca fiind 100 % corectă.
  Pe această hartă, Marea Neagră se numește „Crimesches M.” = Crimesches Meer = Marea Crimeei (azi peninsulă în Ucraina).
  Harta poartă titlul Völker Skizze des Östlichen Europas = Schița oamenilor din Europa de Est.
  Ungaria este prezentată în granițele de azi, având un plus în Banat. Cf. istoricilor, Banatul a fost cucerit de căpetenia ungară Cenadin în prima jumătate a sec. XI după lupta contra cneazului local Ahtum sau Ohtum – bulgar.
  Nu am reușit să găsesc Hristorisch-Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824. Am găsit în schimb Hristorisch-Geographischen Hand Atlas de Dr. Karl Spruner von Merz (1803 – 1892), care a desenat un atlas istoric și a fost editat în 1837-1839, în 2 volume, iar al 3-lea volum a apărut în 1854. Poate autorul acestui text va fi mai exact, menționând pentru referință și numele cartografului.
  Ediția din 1846 se poate descărca gratuit în format PDF, aici : https://archive.org/details/drkarlvonspruner00spru

  Apreciază

 6. Pingback: HARTA ȚĂRILOR ROMÂNE 1535 | Vatra Stră-Română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s