O BIBLIOTECĂ ROMÂNEASCĂ, PE PRIMUL LOC ÎNTR’UN TOP MONDIAL

Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi a fost desemnată cea mai frumoasă bibliotecă din lume, clasamentul rezultând în urma unui sondaj realizat de portalul boredpanda.com.

O bibliotecă puţin cunoscută din România este considerată printre cele mai frumoase din lume. Cel puţin aceasta este opinia multora dintre vizitatorii portalului boredpanda.com care are de nouă zile un sondaj online. Peste 400.000 de utilizatori au analizat până acum propunerile site-ului specializat în găsirea şi promovarea de imagini inedite din lume.

În acest moment, Biblioteca Universităţii “Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) este pe locul 1 în preferinţele utilizatorilor, o poziţie onorantă în condiţiile în care printre “competitori” se numără capodopere arhitecturale precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Mănăstirii Admont, realizată în stilul barocului târziu, Biblioteca Naţională din Praga, Biblioteca Naţională a Franţei sau Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Washington, etc.

Biblioteca din Iaşi a fost înfiinţată la începutul anului 1948, în noul corp al Palatului Universităţii, actualul sediu al Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi. Extinderea palatului a fost proiectată de I.G. Pompilian în acelaşi stil eclectic ca şi Palatul iniţial.

Construcţia extinderii a început la 5 august 1929, iar la lucrări a participat şi arhitectul Theodor Vasilescu. Din 1933 până în 1942, universitatea ieşeană s’a numit Universitatea Mihăileană, după care denumirea s’a schimbat în Universitatea Cuza -Vodă.

Iniţial, fondul de carte al bibliotecii tehnice era modest, de doar 12.000 de unităţi. În prezent, Biblioteca UTI deţine un fond total de documente de 962.528 volume – (522.187 cărţi, 129.332 reviste, 5.042 fond special (CD-uri, DVD-uri, microformate) şi 305.967 documente tehnice.

                                                                                                                                                    Biblioteca Centrală din Kansas, Missouri

Este formată din Biblioteca Centrală şi 9 filiale. La construirea bibliotecii au contribuit inclusiv cititorii din Kansas. Ei au fost rugaţi să nominalizeze cele mai importante lucrări care au legătură cu acest oraş şi care să ilustreze faţada clădirii, astfel că, faţada relevă cărţi precum “Stăpânul Inelelor”, “Romeo şi Julieta” sau “Aventurile lui Huckleberry Finn”. Treptele arată şi ele ca un teanc de cărţi.

biblioteca centrala din kansas

Departamentul de împrumut interbibliotecar a împrumutat anul trecut 99.825 materiale altor biblioteci.

Mulţumită unor donaţii consistente din trecut biblioteca păstrează aproape toate lucrările daneze cunoscute de la prima carte daneză printată în 1482.
Biblioteca a fost fondată în 1648 de către Regele Frederik al III-lea care a însămânţat’o cu o colecţie cuprinzătoare de lucrări europene. A fost deschisă pentru public în 1793.

Sursa: tuiasi.ro, adevarul.ro, onlinereport.ro, hyperliteratura.ro

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA

 

Publicitate

3 gânduri despre &8222;O BIBLIOTECĂ ROMÂNEASCĂ, PE PRIMUL LOC ÎNTR’UN TOP MONDIAL&8221;

  1. Pingback: Regat al cuvintelor | seninatatea

  2. Pingback: IISUS DIN RIO, OPERA UNUI ROMÂN – GHEORGHE LEONIDA | Vatra Stră-Română

  3. Pingback: ADOLESCENTA CARE A CUCERIT OJOS DEL SALADO, CEL MAI ÎNALT VULCAN ACTIV | Vatra Stră-Română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s