HARTA ȚĂRILOR ROMÂNE 1535

Titlu: Harta Valahiei, Moldovei, Transilvaniei, Poloniei, Rusiei și Ungariei
Cartograf: Fries Lorenz
Locul / Data: Strassburg / 1535
Dimensiune: 18 x 12 cm
Descriere: Importantă hartă modernă timpurie a Valahiei, Moldovei, Transilvaniei, Poloniei, Rusiei și Ungariei, din 1535 ediție a Fries Geographia.


Editorul acestei ediții, Michael Villanovus (sau Servetus), a fost judecat de Calvin pentru erezie și ars pe rug cu multe din cărțile sale.
Lorenz (Laurent) Fries s’a născut în Alsacia în aproximativ 1490. A studiat medicina, se pare la universitățile din Pavia, Piacenza, Montpellier și Viena. După terminarea studiilor, Fries a lucrat ca medic în mai multe locuri, înainte de a ajunge în Strassburg, în 1519. Din 1520-1525, Fries a lucrat cu Gruninger ca editor cartografic, exploatând corpusul de materialela pe care Waldseemuller le’a creat. Prima încercare în crearea de hărți a lui Fries a fost în 1520, când a executat o reducere a unei hărți a lumii de perete, a lui Martin Waldseemuller, publicată în 1507. În timp ce s’ar părea că Fries a fost editorul hărții, de credit este de fapt dat în titlu pe Peter Apian (Típus Orbis Universalis iuxta Ptolomei Cosmographi Traditionem Et Americ Vespucii Aliorque Lustrationes Un Petro Apiano Leysnico Elucubrat. An.o Dni MDXX), și a fost emisă în Ennarationes Caius Julius Solinus „, editată și publicată la Viena în 1520.
Următorul proiect a lui Fries a fost o nouă ediție a ”Geographia” de Claudius Ptolemeu, care a fost publicat de Johann Koberger în 1522. Fries evident a editat hărțile, în cele mai multe cazuri, pur și simplu reproduce prin micșorare a hărților echivalente din 1513 ediție Waldseemuller a ”Geographie Opus Novissima”, tipărită de Johann Schott. Fries pregătește, de asemenea, trei noi hărți pentru Géographie: hărți din Asia de Sud-Est, Indiile de Est, China și a lumi, dar geografia acestora derivă din harta lumii lui Waldseemuller din 1507.
https://www.raremaps.com/gallery/detail/38176/Untitled_Map_of_Poland_Russia_and_Hungary/Fries.html

Vezi și:  HARTA EUROPEI DE EST LA 900 d.Hr.

Vatra Stră-Română‬ Dacii‬ Geții‬ Pelasgii‬ Dacia‬ ROMANIA‬

Publicitate

4 gânduri despre &8222;HARTA ȚĂRILOR ROMÂNE 1535&8221;

  1. Pingback: STEMA ARDEALULUI ARE DOAR ELEMENTE DE SIMBOLISTICĂ ANCESTRALĂ ROMÂNEASCĂ ! | Lupul Dacic

  2. Pingback: STEMA ARDEALULUI ARE DOAR ELEMENTE DE SIMBOLISTICĂ ANCESTRALĂ ROMÂNEASCĂ ! | Vatra Stră-Română

  3. Pingback: MIHAI VITEAZUL (MALUS DACUS) SALVATOR AL EUROPEI, DERANJASE PLANURILE GERMANO-CATOLICILOR | Vatra Stră-Română

  4. Pingback: HARTA EUROPEI DE EST LA 900 d.Hr. | Vatra Stră-Română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s